8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBombă la murat în Lăpuş

Bombă la murat în Lăpuş


Campania „Fii vocea cartierului tău!“ s-a întors marţi în Lăpuş-Argeş.

Craiovenii din Lăpuş au sesizat autorităţile la „Fii vocea cartierului tău!“ despre un caz special: pe strada Gârleşti există un depozit de deşeuri de hârtie neamenajat, unde munţi de cartoane zac sub cerul liber şi neîngrădiţi, reprezentând o sursă de infecţie şi un posibil fitil de aprindere a unui incendiu devastator. Reprezentanţii Primăriei Craiova au declarat ieri că au reuşit doar să descopere proprietarul terenului, Regionala CFR Craiova, căruia i-au solicitat informaţii despre depozit. „Din primele verificări a reieşit că există un contract între o firmă şi CFR pentru închirierea terenului în vederea amenajării unui depozit şi că pompierii au amendat de câteva ori această societate pentru depozitarea hârtiei în condiţii improprii. Nu ştim exact cine are acest depozit, dar primăria a solicitat mai multe informaţii proprietarului, în vederea adoptării de măsuri“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

Cartier fără trotuare

Oamenii au acuzat autorităţile că sunt prea indulgente cu şoferii contravenienţi care-şi parchează maşinile pe trotuare, dar şi pentru că nu au construit suficiente parcări pentru ca proprietarii de autoturisme să nu mai fie obligaţi să procedeze astfel. Ion Bădoiu a dat exemplu trotuarul din faţa blocului E 15, iar Ion Licu, pe cel din bulevardul Decebal. „Trotuarul de la Multimobila e ocupat de maşini de la o margine la alta. Pietonii nu au loc“, a arătat Licu. Doina Vulpeanu a spus că o situaţie asemănătoare este la intersecţia străzii Calea Bucureşti cu strada Tehnicii, unde sunt improvizate staţii de transportatori de ocazie. Elena Florea le-a solicitat reprezentanţilor municipalităţii prezenţi la „Fii vocea cartierului tău!“ să ia în calcul amenajarea de parcări pentru locuitorii blocului U7, astfel de cereri fiind înregistrate de la mai mulţi participanţi la „Fii vocea cartierului tău!“. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că pe bulevardul Decebal vor fi construite câteva sute de parcări în această vară. „În proiectul pentru modernizarea bulevardului Decebal-Dacia este prevăzută realizarea a peste 2.000 de locuri de parcare, dintre care aproape jumătate vor fi în cartierul Lăpuş-Argeş. În privinţa aglomerării de maşini pe trotuar, inspectorii vor verifica atât cât au competenţa“, a afirmat primarul. În cazul vehiculelor parcate pe trotuar nu se pot lua măsuri împotriva şoferului dacă acesta lasă cel puţin un metru de trotuar liber pe lăţime, spun reprezentanţii Poliţiei Rutiere, ceea ce nu e cazul în punctele enunţate de craioveni. „Acţiuni pe această linie sunt organizate aproape zilnic, în diverse zone ale Craiovei. Astăzi, de pildă, au fost ridicate 20 de maşini din centrul oraşului. Cartierul Lăpuş-Argeş nu este o excepţie, dar, dacă sesizările s-au înmulţit, atunci vom organiza acţiuni acolo în următoarele zile“, a spus subcomisar Emil Zuican, şeful Rutierei din Craiova.

Apă puţină şi murdară

La extremităţile cartierului Lăpuş oamenii au încă de suferit din pricina lipsei apei potabile sau a calităţii proaste a acesteia. Constantin Cergan a spus că blocurile de la marginea cartierului „când au apă, când nu!“, la fel ca şi câteva sute de gospodării din Bordei. „În această zonă trebuie să găsim o soluţie de a alimenta imobilele pe altă reţea. Este vorba de beneficiarii racordaţi, nu  ştiu cum, la conducta de la Avioane, veche de 30 de ani. Nici nu putem pompa apă continuu pe această conductă fiindcă ar crăpa din cauza degradării“, a spus directorul Companiei de Apă „Oltenia“ SA, Liviu Ioniţă. Când va fi găsită soluţia, or să ne ţină la curent domnii de la companie. Ion Ispas s-a plâns de calitatea apei furnizate de companie pe reţeaua nouă de alimentare de la marginea oraşului, din Bordei şi Plaiul Vulcăneşti. „Apa este foarte murdară şi nu se poate folosi“, a spus Ispas. Angajaţii publici le-au livrat şi aici o explicaţie proprietarilor: apa nu are presiune fiindcă se scurge din reţeaua oraşului. Dar se va monta în circa o lună o pompă în Bordei, care să împingă apă proaspătă pe noua reţea, a spus directorul Direcţiei programe de dezvoltare a primăriei, Sever Bordu.

Fuge pământul de sub rampe

În cartierul Lăpuş-Argeş nu există suficiente rampe de gunoi. Gabriela Boldea le-a smuls autorităţilor, la „Fii vocea cartierului tău!“, promisiunea că Asociaţia de proprietari nr. 12 va avea în curând o platformă. Situaţia terenurilor în zona Asociaţiei nr. 12 este delicată însă, susţin reprezentanţii municipalităţii. „În perimetrul solicitat de asociaţie nu există teren liber. De fapt, este unul, însă a fost revendicat şi se află în litigiu“, a spus directorul Serviciului Public de Salubritate, Sorin Ciobanu. Primarul Craiovei a spus însă că va fi amenajată platforma, chiar dacă pământul este solicitat, urmând ca, în cazul în care este pierdut de primărie, să fie desfiinţată construcţia. Şi la asociaţia vecină, nr. 13, s-a împuţinat spaţiul destinat depozitării deşeurilor, au sesizat craiovenii. Aici ar fi vorba despre o preluare abuzivă, pe care inspectorii primăriei au promis că o vor cerceta. Petre Nadolu a mai solicitat în numele mai multor craioveni pubele în zonele de case. „În iunie va fi organizată următoarea licitaţie pentru achiziţionarea pubelelor“, a spus directorul Sorin Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII