22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul CUC agită spiritele la UCB

Raportul CUC agită spiritele la UCB

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu se clasează printre ultimele instituţii de învăţământ din ţară în „Topul integrităţii“ alcătuit de Coaliţia pentru Universităţi Curate (CUC). UCB nu a primit nici măcar o stea din cele cinci posibile, în această situaţie fiind şase instituţii de învăţământ superior româneşti. „Topul integrităţii“ a fost realizat pentru 42 de universităţi din ţară. „Pornind de la constatarea că în domeniul educaţiei corupţia este strâns corelată cu lipsa de performanţă a sistemului, Coaliţia pentru Universităţi Curate a monitorizat integritatea a 42 de universităţi de stat din totalul de 56, fiind excluse de la evaluare universităţile de artă şi academiile de poliţie, navală şi a forţelor terestre şi aeriene“, se precizează în raportul întocmit de Coaliţia pentru Universităţi Curate.
Universităţile au fost analizate în funcţie de patru criterii: transparenţă şi corectitudine administrativă, corectitudine academică, calitatea guvernanţei şi management financiar.

Raportul va fi contestat

Conducerea UCB este nemulţumită de rezultatele raportului şi va depune o contestaţie. Rectorul universităţii, Adrian Gorun, spune că instituţia de învăţământ superior a suferit un prejudiciu de imagine în urma acestui raport, care conţine informaţii nereale, şi nu îşi explică punctajul obţinut, în condiţiile în care, la cele patru criterii în funcţie de care s-a făcut analiza, universitatea din Târgu Jiu s-a clasat peste medie: „Nu înţeleg cum am primit acest punctaj. În urma calificativelor obţinute la cele patru criterii care au stat la baza evaluării, universitatea ar fi trebuit să obţină 57 de puncte. La primul criteriu suntem peste medie, iar la transparenţă şi corectitudine administrativă suntem pe locul 16, aproape de Politehnica Bucureşti. La calitatea guvernanţei suntem peste medie, iar la management financiar ne situăm pe locul 16, cu mult peste medie. Este un prejudiciu de imagine destul de important pentru universitate. În raport apare că a fost selectată Facultatea de Management Agricol pentru evaluare, în condiţiile în care în cadrul universităţii nu funcţionează o asemenea specializare şi nici măcar nu avem de gând să o înfiinţăm. Aşa-zisa evaluare a fost făcută de un cadrul didactic de la Universitatea din Arad şi de o studentă de la Universitatea din Cluj-Napoca“.

Influenţat de conducerea Ministerului Educaţiei

Rectorul Adrian Gorun a mai precizat că nu înţelege cum universităţi bine cotate din ţară au obţinut un punctaj foarte mic: „Sunt nedreptăţite foarte multe universităţi pe care le cunosc. Universitatea din Craiova, care este lider de zonă, a primit doar o stea. De asemenea, Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti, care este cea mai mare universitate de medicină din ţară, nu a primit nici un punct. Sunt nişte rezultate inexplicabile“.
Conducerea UCB este de părere că această evaluare are la bază anumite interese ale conducerii Ministerului Educaţiei, care doreşte închiderea universităţilor mici şi medii: „Această evaluare are probabil la bază disputa care s-a redeclanşat pentru a scoate din uz aşa-zisele universităţi medii şi mici, iar promotorul acestei acţiuni este actualul ministru, Ecaterina Andronescu. Nu se explică faptul că Politehnica Bucureşti, unde actualul ministru a fost rector, obţine nişte calificative dezastruoase la partea financiară şi, în final, se clasează pe primele locuri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS