10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtest la spital împotriva bugetului

Protest la spital împotriva bugetului

Cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă Craiova se pregătesc de grevă. Motivul îl constituie finanţarea derizorie oferită de Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, cu care spitalul se află în negocieri zilele acestea pentru semnarea contractului de finanţare pe 2009.
Potrivit reprezentanţilor salariaţilor, Spitalul de Urgenţă va primi cu 25 de milioane de lei mai puţin decât anul trecut, ceea ce ar însemna o reducere cu 20% faţă de 2008. „La negocieri, Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat că se va semna contractul pe 80 de milioane de lei, fonduri care ar ajunge până în septembrie, numai dacă vor fi plătite doar salariile de bază. Reducerea fondurilor va afecta şi aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare, fapt care se va răsfrânge asupra bolnavilor“, a declarat Ion Cotojman, liderul Sindicatului SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Cu alte cuvinte, unitatea va avea mai puţini bani pentru medicamente şi materiale sanitare decât până acum. Vestea este cât se poate de rea pentru bolnavi, care erau nevoiţi şi până acum să-şi cumpere medicamentele necesare pentru tratamentul în spital.

În loc de salarii, disponibilizări

Cadrele medicale se tem că ministerul intenţionează să reducă deficitul de fonduri, prin disponibilizări, de aici şi marea nemulţumire. „Dacă nu pot fi date salariile integral înseamnă că unii angajaţi ar putea să fie trimişi acasă. Noi înţelegem că este perioadă de criză, dar ne aşteptam ca banii pentru 2009 să rămână măcar la nivelul lui 2008“, a mai spus Cotojman.
Liderul SANITAS spune că situaţia este similară cu a celorlalte spitale din ţară. De aceea s-a stabilit la nivel de federaţie ca în luna mai să fie declanşate acţiuni de protest la nivel naţional ca reacţie la reducerea drastică a fondurilor alocate spitalelor. Sindicaliştii vor încerca până atunci prin negocieri să obţină un acord care să oblige guvernul să păstreze actualele locuri de muncă şi drepturi salariale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU