6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministraţiile locale, datoare vândute către constructori

Administraţiile locale, datoare vândute către constructori

Trei dintre marile firme de construcţii din Craiova au de încasat 4,5 milioane de euro de la primării pentru lucrările efectuate în 2008. Primarii aşteaptă ca guvernul să deconteze facturile.

Administraţiile locale din Oltenia au datorii restante de milioane de euro către firmele de construcţii, în contul lucrărilor efectuate în cursul anului 2008, susţin reprezentanţii constructorilor. Trei dintre cele mai mari firme de construcţii doljene spun că au de recuperat de la primării circa 4,5 milioane de euro. Cele mai mari creanţe le are de recuperat TCIF SA.
„Avem de recuperat circa patru milioane de lei de la administraţiile locale pentru lucrările executate. Cei mai mulţi restanţieri sunt din primării din Dolj, după care urmează Gorj şi Vâlcea. Lucrările sunt executate din octombrie 2008, iar banii îi aşteptăm din luna decembrie. Ne afectează foarte mult, pentru că am luat credite bancare, la care plătim rate şi dobânzi“, spune directorul economic al societăţii, Silviu Fotescu. Acesta a prezentat şi o listă cu cei mai mari restanţieri: Consiliul Local (CL) Bucovăţ – 985.000 de lei, CL – Ştefăneşti (Vâlcea) – 950.000 de lei, CL Goieşti (Dolj) – 854.000 de lei, CL Cruşeţ (Gorj) – 650.000 de lei, CL Melineşti (Dolj) – 325.000 de lei, CL Dănciuleşti (Gorj) – 300.000 de lei, CL Şimnic (Dolj) – 186.000 de lei. Reprezentanţii administraţiilor locale ridică şi ei din umeri şi spun că nu au cum să facă plăţile din moment ce guvernul nu a trimis încă banii.
„Am de primit de la guvern 1,2 milioane de lei pentru lucrări deja executate, ca să putem plăti facturile. Costul lucrărilor angajate este însă mult mai mare, este vorba de 3,6 milioane de lei pentru lucrările la reţeaua de alimentare cu apă“, spune Vasile Constantin, primarul localităţii doljene Bucovăţ.
„Am angajat lucrări pentru două poduri, primul fiind executat în proporţie de 60%, iar al doilea – în proporţie de 15%. Ne-ar mai trebui circa trei milioane de lei pentru a le finaliza, însă, deocamdată, aşteptăm banii pentru lucrările deja efectuate. Am înţeles că luna aceasta ar trebui să vină“, a afirmat, la rândul său, Adam Atanasie, primarul din Goieşti.

Firmele, lovite de criză

Alte firme de construcţii au câştigat contracte în judeţele limitrofe şi au şi ele de recuperat sume importante. „Eu am de încasat de la administraţiile locale din Gorj şi Olt circa două milioane de lei. Ni s-a tot promis că vom primi banii, dar nu am văzut nimic până acum, cu toate că am dat în judecată debitorii. Nu ştiu de unde vor plăti, pentru că am înţeles că au făcut rectificare bugetară negativă. Nu am cerut penalizări (ei mi-ar cere mie). De unde să plătească şi penalizări, că unele primării nu au bani nici să achite salariile şi curentul?“, spune Lucian Căpitănescu, director al Erpia SA. Cele mai mari sume le are de încasat Domarcons SA, care se vede nevoită să facă disponibilizări din cauza problemelor economice cauzate de primării.
„Avem de încasat 13 milioane de lei – restanţe din 2008. Mi se spune că nu sunt bani. Toate firmele de construcţii au probleme mari din această cauză. Trebuie să ne plătim şi noi dările către stat, avem nevoie de acei bani. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să ne restrângem activitatea şi să dăm afară din salariaţi. Într-o primă etapă vom concedia 10-15% din salariaţi“, a declarat Dan Dumitru, directorul Domarcons. Pe de altă parte, asociaţiile constructorilor acuză la nivel naţional primăriile că folosesc pentru salarii banii destinaţi decontării facturilor cu infrastructura. Potrivit asociaţiei ARACO, statul are de plătit 1,2 – 1,3 miliarde de euro către societăţile de construcţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII