14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovencele nu dau indemnizaţia pe stimulent

Craiovencele nu dau indemnizaţia pe stimulent

Stimulentul de 100 de lei oferit de stat mămicilor nu le determină pe craiovence să se întoarcă la serviciu. Ele preferă indemnizaţia de 600 de lei, iar cele care au născut gemeni cer dublarea acesteia, acţionând în instanţă Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Dolj.

Mamele din Craiova nu prea renunţă la indemnizaţia pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani pentru a se întoarce la serviciu în schimbul unui stimulent de doar 100 de lei. Cele care totuşi o fac revin la slujbă fiindcă obţin câştiguri mult mai mari. Este cazul magistraţilor, al consilierilor bancari, al medicilor şi asistenţilor de farmacie.
La polul opus sunt angajatele firmelor de confecţii, construcţii sau cele din domeniul comerţului, care au salarii mai mici decât valoarea indemnizaţiei, care este de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni de dinainte de a naşte.
„La începutul anului 2009, Agenţia plătea indemnizaţii de creştere a copilului până la vârsta de doi ani pentru 3.150 de femei şi 813 bărbaţi. Între timp, numărul părinţilor a crescut. Din acest total, doar 14% dintre mame s-au întors la locul de muncă renunţând la indemnizaţie şi primind stimulentul de 100 de lei. Dar nu stimulentul a fost motivul reîntoarcerii la slujbă, ci faptul că, astfel, obţin venituri mult mai mari. Am avut asemenea cereri din partea unor magistraţi, lucrători la bancă şi chiar asistenţi de farmacie. În statisticile noastre figurează 434 de femei şi 94 de bărbaţi care au renunţat la indemnizaţie. După cum se vede, craiovencele nu prea sunt interesate să se întoarcă mai devreme de doi ani la vechiul loc de muncă. În schimb, am primit 667 de solicitări de recalculare, conform noii legislaţii. Un caz aparte este cel al mamelor care au gemeni şi care au dat Agenţia în judecată pentru a li se dubla suma primită drept indemnizaţie. Numărul acestora este de 15“, a declarat Marius Simcelescu, director adjunct al Agenţiei.
Acesta a mai precizat că Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale lucrează la un proiect prin care se urmăreşte mărirea stimulentului acordat părinţilor care se întorc la serviciu mai devreme de doi ani. Mămicile ar putea primi, în această situaţie, 30% din indemnizaţie.
Banii i-ar putea ajuta pe părinţi să angajeze o bonă sau să plătească serviciile la creşă. Despre temerile beneficiarilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, că ar putea să scadă perioada de îngrijire a copilului la un an şi jumătate, Simcelescu a afirmat că acestea sunt neîntemeiate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS