13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoizolarea începe pe bulevard

Termoizolarea începe pe bulevard

Blocurile de pe bulevardul Nicolae Titu-lescu sunt primele din Craiova, alături de cele de pe Calea Bucureşti, care vor fi incluse în programul de reabilitare termică. Este promisiunea autorităţilor publice lansată marţi la „Fii vocea cartierului tău!“.

Craiovenii din cartierul George Enescu au aflat marţi că blocurile de pe bulevardul Nicolae Titulescu vor fi între primele imobile auditate energetic şi expertizate în vederea reabilitării termice. Paraschiv Dimana şi Aurel Budoiu sunt doar doi dintre locatarii veniţi la „Fii vocea cartierului tău!“ care au dorit să afle când vor putea beneficia de fondurile alocate de stat şi de autorităţi pentru termoizolarea blocurilor. „Am discutat deja cu oamenii din aparatul primăriei şi am ajuns la concluzia că trebuie să reabilităm, prima dată, blocurile de pe arterele principale de circulaţie: Calea Bucureşti şi Nicolae Titulescu. Au fost luate în considerare mai multe aspecte, cum ar fi că pe aici se tranzitează Craiova, iar aspectul blocurilor de la stradă este foarte important. De asemenea, craiovenii care locuiesc în aceste blocuri sunt nevoiţi să suporte zgomotul traficului intens“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon. Primăria va solicita Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei 702.000 de lei în acest an pentru auditarea energetică şi expertizarea a 1.500 de apartamente. Primăria va aloca jumătate din această sumă pentru întocmirea documentaţiilor necesare termoizolării a 40 de imobile. Reprezentanţii autorităţilor le recomandă asociaţiilor de proprietari să studieze cu atenţie normele metodologice de aplicare a prevederilor în vigoare. „Sunt câteva detalii asupra cărora oamenii trebuie să fie atenţi şi să se mobilizeze. De pildă, va fi nevoie de cel puţin două adunări generale ale membrilor asociaţiei pentru adoptarea studiilor şi auditului. Aceştia sunt paşi obligatorii şi cu cât sunt trecuţi mai repede, cu atât mai iute programul de reabilitare termică poate continua“, a spus Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.

Străzi de pomină

Fluidizarea traficului rutier este una dintre cerinţele craiovenilor din cartierul George Enescu. Maria Negoescu a spus la „Fii vocea cartierului tău!“ că trotuarele de pe Plevnei au fost asfaltate doar pe jumătate de stradă, pe cealaltă rămânând impracticabile. Craiovenii au mai prezentat cazurile străzilor Colţunaşi şi Poporului, pe care reprezentanţii Primăriei Craiova au promis că le vor reabilita în acest an. Gabriela Stoian a venit cu propunerea ca pe bulevardul Nicolae Titulescu să fie realizată o bretea de întoarcere în zona intersecţiei cu strada Opanez, pentru ca locatarii să nu mai fie nevoiţi să întoarcă la capetele bulevardului: intersecţia cu Calea Severinului, respectiv intersecţia cu strada Iancu Jianu. „Cred că aveţi dreptate şi vom ţine cont de această sugestie“, a afirmat primarul Antonie Solomon.

Protecţia mediului tinde spre zero

În ciuda campaniilor de plantări din toamna trecută şi din această primăvară, municipalitatea nu a primit notă de trecere la capitolul protecţia mediului. Primăria este „sancţionată“ din cauza mirosurilor de la extremitatea vestică a fostului Parc Corniţoiu, căruia autorităţile publice nu au reuşit să-i descopere sursa. Oamenii spun că în unele dimineţi pur şi simplu se sufocă din cauza mirosului înţepător care persistă pe strada George Enescu şi la intersecţia de la Billa. Unul dintre participanţii la „Fii vocea cartierului tău!“, Paul Dumitrache, susţine că mirosurile ar proveni de la descompunerea de materii organice, primarul a înţeles că, la anumite intervale de timp, sunt deversate în canalul colector niscaiva substanţe etc. „Acolo este proprietate privată. Proprietarului i s-a pus în vedere că este obligat să ţină curat şi cam atât. Din păcate, nici noi şi nici Garda de Mediu nu am reuşit să aflăm de ce miroase atât de tare. Au mai fost date nişte amenzi, dar tot degeaba“, a spus Antonie Solomon. Un specialist al primăriei a declarat ieri că în această primăvară vor fi reluate demersurile către autorităţile de mediu pentru adoptarea unei soluţii. Este avută în vedere şi situaţia extremă de intrare pe proprietatea privată în baza unei ordonanţe preşedinţiale pentru acoperirea gurilor de canal din care răzbate mirosul. Craioveanca Angela Popescu i-a solicitat primarului să ia în calcul reabilitarea Grădinii Botanice. Edilul-şef a spus că, până în vară, municipalitatea va prelua Grădina Botanică. „Acolo putem amenaja mai frumos chiar  decât în Parcul «Nicolae Romanescu»“, a afirmat Solomon.

Construcţii fără autorizaţie

Craiovenii din cartierul George Enescu susţin că printre blocuri e plin de coverci, de garduri şi de alte construcţii provizorii urâte şi neautorizate. Chiar şi la intrarea în imobilele nou-construite. Corvin Cazacu susţine că le-a solicitat inspectorilor primăriei să ia măsuri pentru desfiinţarea garajelor neautorizate, dar acestea au rămas la stadiul de promisiuni. O promisiune au primit craiovenii deranjaţi de barăcile ilegale şi la „Fii vocea cartierului tău!“. Oamenii vor afla peste două zile dacă funcţionarii publici şi-au respectat cuvântul dat marţi. Lucian Pârvu a vrut să afle de la oamenii primăriei cum rămâne cu imobilul care urmează să se construiască pe strada Opanez, aproape lipit de blocul C9, contrar normativelor în vigoare. „Autorizaţia pentru acest imobil a fost atacată în instanţă, iar procesul este pe rol. Până atunci, lucrările sunt sistate şi dacă instanţa va decide că acestea nu trebuia autorizate, ceea ce sperăm şi noi, atunci acel imobil nu se va construi niciodată“, a spus primarul Craiovei, Antonie Solomon.

Pensionarii, favorizaţi de RAT

Vârstnicii din Craiova care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea unui abonament de transport în comun urban gratuit pentru o singură linie ar putea călători pe oricare dintre traseele deservite de Regia Autonomă de Transport Craiova.
Potrivit declaraţiilor oficialilor craioveni făcute marţi seară la „Fii vocea cartierului tău!“, controlorii de pe mijloacele RAT au fost îndrumaţi să aprecieze de două ori situaţia pensionarilor înainte de a lua decizia de sancţionare.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a mers mai departe şi i-a asigurat pe oameni că nu li se va întâmpla nimic dacă circulă şi pe altă linie în baza tichetului subvenţionat sută la sută pentru o anumită linie RAT. „Din informaţiile mele, aceşti pensionari nu au nevoie să bată oraşul în lung şi în lat, iar dacă totuşi se va întâmpla ca ei să meargă pe alte trasee şi nu pot plăti diferenţa de abonament, cazurile lor vor fi atent cântărite de poliţiştii comunitari care asigură controlul. Situaţia economico-financiară nu ne-a permis să dăm oficial abonamente gratuite pe toate liniile la toţi pensionarii. Ar fi însemnat să înregistrăm pierderi mari nejustificate. Pe de altă parte, eu vă spun că acei pensionari care au obţinut abonament pe o linie pot circula în caz de necesitate pe oricare dintre linii, fiindcă nu vor fi sancţionaţi“, a spus primarul Craiovei.
Şeful Poliţiei Comunitare, Constantin Petrescu, a susţinut că poliţiştii au competenţa de a discerne în aplicarea sancţiunilor, în limitele legii, de la caz, la caz.  

Haită în B6

Un craiovean le-a solicitat autorităţilor să intervină pentru desfiinţarea haitei de maidanezi de la parterul blocului B6, un caz mai vechi prezentat în mai multe rânduri de Gazeta de Sud. Directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu, le-a explicat oamenilor că trebuie să obţină o ordonanţă preşedinţială pentru a putea intra pe o proprietate privată, unde autoritatea publică nu are competenţă.

Mulţumiri

Gazeta de Sud mulţumeşte conducerii Grupului Şcolar „C.D.
Neniţescu“ (Liceul de Chimie), pentru sprijinul acordat în organizarea dezbaterii „Fii vocea cartierului tău!“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII