10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăsătoria, o afacere în noul Cod Civil

Căsătoria, o afacere în noul Cod Civil

Membrii subcomisiei parlamentare de Cod Civil au cerut detalii suplimentare privind oportunitatea introducerii prestaţiei compensatorii a unei persoane faţă de fostul soţ, majoritatea lor considerând că aceasta ar face din căsătorie o afacere.
Conform articolului 405 din proiectul de Cod Civil, în condiţiile în care o căsătorie este desfăcută din culpa comună a soţilor sau fără a se stabili vreo culpă, unul dintre soţi poate solicita o prestaţie care să compenseze „diferenţele importante pe care divorţul le-ar determina în modul de viaţă al celui care o solicită“. Dreptul de a cere o prestaţie compensatorie este acordat şi soţului reclamant în cazul în care căsătoria a fost desfăcută din culpa soţului pârât. Ea poate fi dată sub forma unei sume de bani sau a unei rente ori sub forma dreptului de uzufruct asupra unor bunuri aparţinând soţului pârât.
Membrii subcomisiei au avut rezerve în a accepta introducerea acestui tip de reglementare, deoarece ar mări excesiv miza materială a instituţiei căsătoriei. „Ar fi bine să nu transformăm instituţia căsătoriei într-o afacere“, a spus coordonatorul subcomisiei, deputatul Daniel Buda (PD-L), acesta pronunţându-se împotriva introducerii acestei inovaţii consacrate în Dreptul american. „Ar însemna să ducem în derizoriu căsătoria. Subcomisia, prin consens, a solicitat clarificări suplimentare privind oportunitatea introducerii prestaţiei compensatorii“, a spus deputatul UDMR Mate Andras.
În perioada următoare, subcomisia va cere puncte de vedere din partea mai multor somităţi în materia Dreptului matrimonial şi va decide în funcţie de aceste sugestii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII