15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitarea prefecturii, cinci milioane de euro

Reabilitarea prefecturii, cinci milioane de euro

Palatul Administrativ al judeţului Dolj, care adăposteşte, printre altele, prefectura şi consiliul judeţean, se îndreaptă vertiginos spre un secol de existenţă. Are deja 96 de ani de la darea în folosinţă şi, din păcate, nu a avut parte de nici o reparaţie capitală.

Prefectura Dolj doreşte să facă o renovare a Palatului Administrativ al judeţului înainte ca această clădire să împlinească un secol de existenţă.
Construcţie viguroasă, cu caractere arhitectonice populare, clădirea care a adăpostit odinioară judeţeana PCR, devenind apoi sediu al Prefecturii şi al Consiliului Judeţean Dolj, a fost realizată între anii 1912-1913. Este opera arhitectului Petre Antonescu, nimeni altul decât proiectantul Arcului de Triumf (1936), al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1935) şi al Primăriei Capitalei (1910).
În toate aceste clădiri monumentale se întâlnesc numeroase interpretări originale şi interesante ale pridvoarelor, loggiilor, ancadramentelor de ferestre şi uşi, brâielor şi altor elemente ale arhitecturii tradiţionale româneşti. În aceste opere poate fi remarcată o tendinţă de monumentalitate a arhitectului, controlată însă cu mult rafinament, pentru a nu conduce la exagerări.
Inclus nu doar în patrimoniul naţional, dar şi în cel UNESCO, imobilul Palatului Administrativ din centrul Craiovei a început să-şi arate vârsta, nu doar prin zidurile coşcovite, ci şi prin fisurile din pereţi ori bucăţile de zidărie exterioară care au început să se desprindă.

Centrala termică este pe aburi

Starea clădirii, aflată în patrimoniul Prefecturii Dolj, i-a atras atenţia şi prefectului Florin Stancu. „Imobilul nu a beneficiat niciodată de o reparaţie capitală. A fost afectat puternic de cutremurul din 1977, dar reparaţiile au fost mai mult de mântuială, fără o consolidare serioasă. Ne dorim să nu bată vântul şi să nu plouă, pentru că tâmplăria este învechită. Centrala termică este pe aburi, fiind, probabil, cea mai veche din tot sud-estul Europei“, a declarat prefectul Stancu.
Instituţia pe care o conduce a solicitat luna trecută fonduri la Ministerul de Interne pentru efectuarea unei expertize, în vederea realizării unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic necesar reabilitării şi consolidării clădirii. „Am solicitat fonduri şi pentru lucrările efective, pentru reabilitare, însă cu siguranţă că n-o să primim, mai ales anul acesta. Sper ca măcar fonduri pentru expertiza tehnică şi documentaţie să putem primi“, spune prefectul de Dolj, menţionând că estimează expertiza tehnică la 50.000 de lei, iar studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic la 1.000.000 de lei.
Costurile efective pentru reabilitare vor fi însă enorme.
„Suntem în continuare în căutare de soluţii, pentru că fondurile noastre nu ne vor permite o asemenea investiţie. La o analiză cu arhitecţi şi constructori, la un calcul superficial, reabilitarea ar costa în jur de 15-20 de milioane de lei (aproximativ 4 -5 milioane de euro)“, a explicat prefectul Florin Stancu.

Cereri on line

O firmă poate să acceseze pe aceeaşi cerere una sau mai multe scheme de finanţare. Cererile se vor putea depune on line, în baza unui ghid al solicitantului, ce va fi făcut public. Principiul de alocare a fondurilor va fi „primul venit – primul servit“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII