17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoadă la poarta poliţiei, pe vorbe

Coadă la poarta poliţiei, pe vorbe

Sute de doljeni au bătut la uşa IPJ Dolj, atraşi de perspectiva unui loc de muncă sigur după ce ministrul de interne a anunţat că 2.000 de civili vor fi angajaţi în poliţie. Răspunsul a fost mereu acelaşi: nu s-a primit nici o dispoziţie oficială.

 

30 de persoane pe zi s-au prezentat în medie în ultimele două săptămâni la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj pentru a afla când şi ce trebuie să pună la dosar ca să se înscrie pentru unul dintre cele 2.000 de locuri de muncă anunţate de ministrul Dan Nica. Unii s-au mulţumit cu răspunsul agentului de la punctul de control. Alţii au cerut să vorbească la Departamentul de resurse umane al inspectoratului. Cei care au avut un cunoscut printre poliţişti sau şefii de servicii ai inspectoratului au dat telefoane. Indiferent de unde a venit răspunsul, a fost dezamăgitor pentru doljenii care doresc să schimbe haina civilă cu uniforma albastră. „Deocamdată, nu am primit nici un ordin sau dispoziţie oficială privind angajările din sursă externă. În momentul în care vom primi documentaţia oficială vom avea mai multe informaţii", a declarat subcomisar Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Locuri de muncă la sate

Presupunând că anunţul ministrului se materializează, viitorii poliţişti vor ocupa locurile vacante din schema de organizare a inspectoratului. Aceasta prevede că IPJ Dolj ar trebui să aibă aproximativ 1.800 de cadre şi, în prezent, există un deficit de aproximativ 150 de poliţişti. Cel mai afectat de lipsa oamenilor este Serviciul de Ordine Publică, unde, potrivit comisarului-şef Nicuşor Badea, adjunct-şef inspectorat, ar mai fi nevoie de aproximativ 100 de lucrători.

„În segmentul de ordine publică avem cam 70 de locuri vacante la posturile de poliţie comunale de pe raza judeţului, restul fiind la poliţiile municipale şi orăşeneşti. La unele dintre posturile comunale avem numai doi poliţişti. E greu să asiguri continuitate cu doi poliţişti într-o comună ", a spus Badea. Potrivit experienţei campaniilor de angajare din surse externe din 2005 şi 2006, posturile de poliţişti vor fi scoase la concurs. Candidaţii trebuie să îndeplinească anumite criterii fizice şi de ordin medical, vor fi supuşi unei evaluări psihologic, unor probe sportive şi unui examen scris. După încadrare, noii angajaţi urmează un curs de iniţiere care, de regulă, durează trei luni şi se face la şcolile de subofiţeri al Ministerului de Interne. În ciuda faptului că perioada de instruire este scurtă, Badea a apreciat că este suficientă dacă viitorii poliţişti vor fi pregătiţi doar pentru munca în sectorul de ordine publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU