11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalafatul, fără căldură

Calafatul, fără căldură

Autorităţile centrale şi judeţene au reuşit să salveze Calafatul de la îngheţ, de două ori. A treia oară însă n-a mai mers, guvernul neavând de unde să acorde fonduri pentru achiziţionarea combustibilului necesar centralei termice a oraşului.

De sâmbătă, e sigur: căldura se opreşte în Calafat. Şi nu pentru că a început să se încălzească afară, ci din cauza faptului că nu mai e fir de combustibil pentru centrala termică a oraşului.

Urciorul nu merge de multe ori la… guvern

Primăria municipiului dunărean a mai fost de două ori în această iarnă pe punctul de a sista livrarea agentului termic către şcoli, grădiniţe, spital şi cele aproximativ 3.000 de apartamente legate la reţeaua centralizată de încălzire. S-au găsit însă, cu chiu, cu vai, ceva fonduri pentru a prelungi agonia centralei termice. A treia oară, n-a mai mers.
Lăsând la o parte culoarea politică (liberală) a primarului Mircea Guţă, autorităţile judeţene şi oamenii politici şi-au dat mâna pentru a obţine un ajutor guvernamental de urgenţă de aproximativ 2,5 milioane de lei, pentru achiziţionarea a 300 de tone de păcură, care să asigure funcţionarea centralei oraşului cam până pe 15-20 martie, când temperaturile exterioare ar fi permis sistarea căldurii. S-a întocmit chiar un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea acestei sume, însă figura n-a ţinut, pentru că buzunarele cabinetului Boc sunt cam goale, iar alţii – destul de mulţi – se grăbiseră să facă demersuri similare, tot pentru situaţii deosebite.
„Ni s-a spus că hotărârea de guvern propusă de noi nu se poate aproba pentru că sunt multe astfel de solicitări pentru sume mai mici sau mai mari şi s-ar crea un precedent dacă ni s-ar da nouă banii de care avem nevoie. Prin urmare, cu certitudine, de sâmbătă dimineaţă se va opri căldura“, a declarat vineri, pentru Gazeta de Sud, primarul Calafatului, Mircea Guţă.

„Nu pot să acuz pe nimeni“

Chiar dacă ar fi avut combustibil cu care să producă agent termic, municipalitatea tot n-ar fi avut cum să dea căldură, întrucât CEZ ar fi oprit de luni furnizarea electricităţii la centrala termică. „Distribuitorul CEZ a manifestat de mai multe ori înţelegere, dar, de această dată, ne-au dat şi ei o ultimă somaţie, anunţându-ne că ne sistează furnizarea de electricitate începând de pe 2 martie, din cauza datoriei de aproximativ 1,1 milioane de lei, pe care o are centrala termică“, a explicat primarul Guţă.
Uzina termică a oraşului mergea însă de mult în pierdere, fiind concepută să alimenteze şi fabricile de odinioară (conserve, zahăr, biosinteze), acum închise. Primarul spune că tocmai din această cauză nu se poate spune că ar avea cineva vreo vină pentru răcirea caloriferelor, acest final fiind inevitabil. „Nu pot să acuz pe nimeni, toată lumea – şi cei dinaintea mea, dar şi cei de acum – a făcut tot ce e omeneşte posibil, dar oprirea centralei nu putea fi evitată. Sperăm însă că, de iarna viitoare, vom avea o nouă centrală, mai potrivită necesităţilor actuale ale oraşului“, a menţionat Mircea Guţă.

Datorii

Nici beneficiarii de agent termic din Calafat nu s-au grăbit să-şi plătească facturile. De la cetăţeni, municipalitatea a recuperat în ultima vreme cam 52% din sumele facturate, iar de la firme, aproximativ 62% din datorii. Totuşi, a mai rămas de încasat, conform primarului Mircea Guţă, suma de aproximativ 1.000.000 de lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII