17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte stiri

Teatrul „Ariel“, pe scenă la Bruxelles

Actorii Teatrului „Ariel“ din Râmnicu Vâlcea vor avea spectacole la sfârşitul acestei săptămâni, pe scena Teatrului „Poeme“ din Bruxelles. Actorii râmniceni au fost invitaţi la Bruxelles de directorul teatrului, Monique Dorsel. Cele două reprezentaţii pentru publicul belgian vor avea loc pe 13 şi 14 februarie. Pe 13 va avea loc spectacolul „Scenă în patru“ şi pe 14, aceeaşi scenetă şi „Textul înainte de toate“. Ambele spectacole se vor juca în limba franceză. Duminică, Teatrul „Ariel“ va prezenta spectacolul „Farsa Maestrului Pathelin“, eveniment cultural organizat în parteneriat cu Casa de Cultură Belgo–Română. Acest spectacol se va juca, în limba română, în Sala „De Markten“ şi la sediul Casei de Cultură Belgo-Română.

Alina STATE – FULGER

Blocuri din Târgu Jiu, propuse pentru reabilitare termică

Primăria Târgu Jiu a solicitat reabilitarea termică a 94 de blocuri de locuinţe. Reprezentanţii municipalităţii se bazează pe creşterea cotei de finanţare din bugetul de stat pentru executarea lucrărilor de acest gen. „Din informaţiile pe care le avem, cota de finanţare de la bugetul de stat va creşte de la 33%, cât este în prezent, la 50%. Primăria va asigura o cofinanţare de 30%, iar proprietarului locuinţei îi revin 20% din costurile lucrărilor, faţă de 33%, cum este în acest moment“, a spus Raul Chiriac, şeful Serviciului de Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Municipalitatea a alocat pentru acest an din bugetul local suma de 1,5 miloane de lei pentru investiţiile în reabilitarea termică a blocurilor. Raul Chiriac a precizat că imobilele propuse pentru modernizare au fost selectate după poziţia lor: „Am făcut o inventariere a tipurilor de locuinţe. Am luat în calcul ridicarea aspectului urbanistic al oraşului, am avut în vedere, în primul rând, poziţionarea blocurilor pe arterele principale“.

Alin ION

Păcăleală de proporţii pentru profesori

Profesorii vor primi în acest an o majorare salarială de doar 5%, în locul celei de 34% promise. Revoltaţi de decizia guvernului privind salarizarea personalului didactic, reprezentanţii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj, alături de colegii din Bucureşti, s-au adresat Avocatului Poporului. „Guvernanţii au dat Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 în care specifică faptul că majorările salariale ale profesorilor vor fi puse în aplicare în luna aprilie 2009. Din aprilie vom avea o creştere salarială de 3%, iar din luna septembrie 2009, o nouă aşa-zis majorare de 2%“, a menţionat Constantin Lungulescu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj.

Ana DĂNESCU

Cursuri de administraţie pentru tineri

Ministerul Administraţiei şi Internelor a organizat ieri, la Prefectura Dolj, un seminar de instruire a tinerilor specialişti din administraţie. Denumit „Proiectul Tinerilor Profesionişti“, acest program este destinat persoanelor până în 35 de ani, absolvente de studii superioare, care vorbesc fluent engleza sau franceza, eventual cu experienţă în administraţie. Finanţarea pregătirii cursanţilor este asigurată printr-un program PHARE şi cuprinde inclusiv stagii de pregătire în ţară şi în străinătate. Prefectul Florin Stancu susţine că aceste cursuri sunt oportune, chiar dacă angajările în administraţie sunt aproape imposibile, după ce posturile au fost blocate de guvernul Boc. „Nu toate angajările au fost suspendate. Sunt şi excepţii la OUG nr.223/2008, prin care sunt permise angajările pe posturile unice şi pe cele nou create“, a explicat prefectul de Dolj. Cu toate acestea, din cei 220 de tineri care au absolvit până în prezent acest curs, doar un singur manager public a fost angajat în administraţia publică doljeană.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS