10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlocul S200 va fi îmbrăcat în sticlă

Blocul S200 va fi îmbrăcat în sticlă


Colosul din Calea Bucureşti, cunoscut sub numele de S200, va avea pereţi-cortină de sticlă până la sfârşitul anului. Aşa promit toţi cei implicaţi: proiectant, constructor, beneficiar. Deşi execuţia a început acum doi ani, antreprenorul principal se laudă că lucrările sunt în grafic, dar la exterior nu se vede nici o schimbare.

 

Încremenit în buricul oraşului dinainte de Revoluţie, celebrul bloc S200 pare că îşi va schimba faţa tocmai către toamna anului 2009. Clădirea ar putea fi îmbrăcată în sticlă de sus până jos. Pereţii-cortină din sticlă vor fi amplasaţi pe majoritatea laturilor blocului, iar în partea dinspre est se va construi o aulă de dimensiuni impresionante. Acolo va activa un parc tehnologic şi IT. Clădirea-mamut, înaltă de 13 etaje, aparţine, din anul 2001, Universităţii din Craiova. Proiectul pare ambiţios, dar, în realitate, în doi ani de la demararea lucrărilor, arată cam la fel din exterior – o ruină în mijlocul oraşului. În iarnă nu s-a lucrat aproape deloc. Acum, pe şantier, şi-au făcut apariţia timid doar câţiva muncitori.

Lucrări în ritm de melc

Rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, spune că antreprenorul principal al lucrării de la S200, firma piteşteană Argecom, se mişcă prea lent pe şantier şi că termenele ar fi putut fi devansate de mult: „Mă nemulţumeşte ritmul lucrărilor. Sunt parţial mulţumit de cum lucrează. Ei se plâng că le-au plecat muncitorii. Acum două săptămâni am avut o discuţie cu ei şi au promis că se apucă de treabă de pe 15 februarie. Nu doresc nici să reziliez contractul cu Argecom, pentru că reluarea licitaţiei ar dura foarte mult“. Vladimirescu a precizat că nu sunt probleme cu finanţarea pentru proiectul de la S200, dar… „eu aş fi vrut să fie îmbrăcat mai repede în sticlă, pentru că trebuie să se schimbe odată faţa acelei clădiri“.

Reprezentantul Argecom pentru lucrarea din Craiova, Daniel Cristea, susţine că iarna nu s-a putut lucra la interior din cauză că imobilul nu este închis: „Suntem în grafic cu lucrările. Contractul cu Universitatea este până în 2012. Se lucrează doar ce se poate. Clădirea nefiind închisă, nu există condiţii de lucru la interior pe timp de iarnă, pentru că riscăm să stricăm tot ce s-a făcut până acum. Pe parcursul anului vom pune peretele-cortină din sticlă şi vom închide clădirea. Montarea peretelui de sticlă este complexă şi necesită mult mai multe operaţiuni“, a spus acesta. Responsabilul din cadrul Argecom susţine că timp de doi ani s-au executat lucrările de interior (zugrăvit de la etajul trei până la ultimul, instalaţiile electrice, instalaţiile de aer). Cele mai multe lucrări le-a executat subcontractantul lucrării, firma craioveană Polystart. „Noi suntem în grafic cu lucrările care sunt în sarcina noastră. Suntem prezenţi pe şantier şi ne ducem până la capăt lucrările care sunt în sarcina noastră“, a precizat directorul Polystart, Cristi Dobre.  

Motivul tărăgănării – eficienţa energetică

Întreaga lucrare ar costa în jur de 50 de milioane de lei, mai mult cu aproximativ 30% faţă de proiectul iniţial. La numai câteva luni de la adjudecarea lucrării de către Argecom Piteşti, a fost nevoie de modificarea proiectului tehnic, pentru schimbarea parametrilor legaţi de izolarea termică a clădirii, aspect impus de noua legislaţie privind conservarea energiei. Proiectantul, SC Proiect SA, susţine că a încheiat modificările. Teoretic, la S200 se poate trece serios la lucru. „Au fost doar adaptări la proiect pentru a răspunde noilor cerinţe. Beneficiarul a fost de acord să facem un studiu şi am mărit performanţele energetice ale imobilului. Acum proiectul este finalizat“, a precizat Eugen Popescu, director al Proiect SA.

Rămâne de văzut care va fi ritmul lucrărilor pe şantier şi dacă S200 va fi sau nu „învelit“ în sticlă în 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII