5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVinul se face cu bani de la stat

Vinul se face cu bani de la stat

Producătorii care şi-au asigurat recolta de struguri pentru vin mai au la dispoziţie doar două zile pentru a solicita sprijinul financiar de la stat. Potrivit legislaţiei, valoarea subvenţiei poate ajunge până la 80% din costul primelor de asigurare.

Subvenţiile pentru asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu soiuri de struguri pentru vin pentru producţia obţinută în campania viticolă 2007-2008 pot fi solicitate de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până pe 31 ianuarie 2009. „Pentru că data de 31 este într-o zi de sâmbătă, vom primi solicitările şi luni, până la ora 12.00“, a declarat Cocoşilă Veronica, şefa Serviciului Ajutoare de Stat şi Măsuri de Piaţă din cadrul APIA Dolj, care a precizat că sprijinul se acordă pentru a stimula producătorii să-şi asigure culturile. În perioada 2009-2013, sprijinul poate fi solicitat până pe data de 1 decembrie a fiecărei campanii viticole.

Producătorii primesc între 50% şi 80% din valoarea primelor
 
Conform prevederilor Ordinului nr. 756 din 2008, valoarea sprijinului financiar variază în funcţie de pierderile pentru care se asigură beneficiarul. Producătorii primesc 80% din costul primelor de asigurare plătite pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale (îngheţ, grindină, polei, ploaie sau secetă) care distrug peste 30% din producţia medie anuală. Dacă se asigură împotriva pierderilor cauzate de animale, boli vegetale sau de infestări cu dăunători, primesc doar 50% din costul primelor de asigurare plătite. Tot 50% din prime primesc de la stat şi în cazul în care s-au asigurat împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice (nu numai cele cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale). „Sprijinul poate fi acordat numai dacă plăţile din asigurarea în cauză nu îi despăgubesc pe producători în proporţie de peste 100% din pierderea suferită“, a spus Cocoşilă Veronica.

Cine beneficiază de acest sprijin

„De acest sprijin financiar pot beneficia producătorii, persoane fizice sau juridice, care fac dovada că exploatează o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă-de-vie de struguri pentru vin de minimum 0,1 ha“, a precizat Cocoşilă Veronica. Aceştia trebuie să facă dovada înscrierii în Registrul Plantaţiilor Viticole (RPV) a suprafeţei de viţă-de-vie cu soiuri de struguri pentru vin pentru care s-a încheiat poliţa de asigurare a recoltei şi, bineînţeles, să încheie cu un asigurator o poliţă de asigurare a recoltei în care sunt menţionate cel puţin: cantitatea de struguri pentru vin asigurată, suprafaţa aferentă, localizarea acesteia şi valoarea primei de asigurare.

Cum se solicită subvenţia

Pentru a beneficia de sprijin financiar, solicitanţii trebuie să depună la APIA o cerere de plată tip însoţită de următoarele documente: original şi copie a actului de identitate (pentru persoanele fizice), respectiv certificat de înmatriculare şi certificat de înregistrare fiscală (pentru persoanele juridice), precum şi original şi copie a poliţei de asigurare. La acestea se adaugă, în copie şi original, titlul de proprietate sau contractul din care să rezulte dreptul de exploatare pentru suprafaţa asigurată şi fişa informatizată a suprafeţelor viticole înscrise în RPV pentru care se solicită sprijin financiar, eliberată de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). „Până acum (ieri-n.r.) au fost depuse trei dosare care solicitau sprijin pentru asigurarea recoltei de pe o suprafaţă de 177 de hectare“, a spus Cocoşilă Veronica.

Cine nu poate beneficia de sprijin

Sprijinul nu se acordă producătorilor din sectorul vitivinicol pentru:
a) asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu struguri de masă;
b) asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu hibrizi producători direcţi: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton şi Herbemont;
c) asigurarea recoltei plantaţiilor viticole care fac obiectul proiectelor de cercetare şi măsurilor destinate să susţină astfel de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU