12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Uscaţi de sete

Locuitorii comunei Coţofenii din Faţă nu mai au apă potabilă în gospodării de o săptămână, din pricina unui litigiu între primărie şi Compania de Apă „Oltenia“ SA Craiova.
Sute de familii din Coţofenii din Faţă cară de o săptămână apă în gospodării de la câteva cişmele stradale, după ce furnizarea apei potabile a fost întreruptă de Compania de Apă „Oltenia“ SA. Motivul gâlcevei este datoria de 199.000 de lei pe care distribuitorul susţine că o are de încasat de la Primăria Coţofenii din Faţă, în temeiul unui acord de racordare şi a unui contract de furnizare din 2005. Conform facturilor, restanţa datează din august 2007. Primarul comunei, Constantin Cârciumaru, susţine că nu a mai putut plăti în contul consumului din proprietăţile locuitorilor din cauza modificărilor legislative. „Practic, am vrut să intrăm în legalitate. Asta puteam face numai prin asocierea cu celelalte localităţi deservite de companie (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia – n.r.) şi prin înfiinţarea serviciului propriu de alimentare cu apă. Numai că, din cauza unor neînţelegeri şi a unor consilieri locali care nu vor să voteze hotărârile de consiliu, nu am reuşit până acum“, a declarat edilul comunei. La prima vedere, Cârciumaru este îndreptăţit să-şi susţină opinia în faţa partenerului de afaceri. Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, alimentarea cu apă într-o localitate se poate face doar prin contract de delegare, iar Compania de Apă „Oltenia“ SA nu poate încheia astfel de contracte decât cu membrii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Oltenia, conform statutului celor două entităţi. Reglementările au intrat în vigoare în martie 2007, dată de la care primarul Cârciumaru a considerat că nu mai are bază legală să plătească apa utilizată de oameni în propriile gospodării.
Compania de Apă nu-şi poate recupera pierderea de la beneficiarii finali pentru că nu are contract cu aceştia. Situaţia actuală nu poate dura mai mult de o săptămână, susţine primarul Constantin Cârciumaru. „Acum am reuşit să înfiinţăm şi serviciul public şi cred că o să rezolvăm cumva. Într-o săptămână, oamenii vor avea din nou apă“, a afirmat acesta ieri. Edilul nu a precizat ce acte mai deţine, dar a promis că ne va pune la dispoziţie documentele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS