21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcis de indiferenţa medicilor

Ucis de indiferenţa medicilor


Indiferenţa medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a dus joi la pierderea unei vieţi omeneşti. Un bărbat din Drăgăneşti-Olt, care a ajuns cu ambulanţa la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului în stare critică, a fost lăsat să moară de ca-drele medicale.

Mihai Constantinescu, de 63 de ani, a fost găsit căzut în curtea casei sale, unde locuia singur. Omul nu mai mâncase de câteva zile. Adus cu ambulanţa la Spitalul din Slatina, el a trebuit să aştepte pentru că medicul aflat la UPU joi după-amiază, Cornel Fulga, a găsit de cuviinţă că starea pacientului nu reprezenta o prioritate. Asistenta de pe ambulanţă, Mihaela Ioniţă, i-a atras atenţia medicului Fulga că bărbatul este într-o stare avansată de denutriţie şi poate muri în orice moment. „Nu se poate să aduci un om bolnav la spital şi să nu-i acorzi nici un ajutor“, a spus Mihaela Ioniţă joi, când bărbatul mai putea fi salvat. Aceasta a făcut rost şi de dovada că omul beneficia de asigurare medicală. Ameninţând personalul medical de la UPU că va anunţa presa, asistenta a obţinut acceptul de a-l lăsa pe pacient în sala de aşteptare a secţiei. Au urmat patru ore de plimbări ale pacientului de la o secţie la alta. Acesta şi-a dat duhul, într-un târziu, pe un scaun.

Medicul Cornel Fulga se apără

Doctorul Cornel Fulga a recunoscut ieri că pacientul a fost plimbat de la o secţie la alta, medicii refuzând pe rând internarea acestuia. „În jurul orei 13.30, a fost adus la UPU un pacient cu salvarea. Personalul medical de pe ambulanţă nu avea bilet de trimitere. Când a venit la noi, pacientul era echilibrat cardio-pulmonar, nu acuza simptome specifice vreunei afecţiuni. Singurul lucru era că nu mâncase de vreo trei zile. Bărbatul avea tensiune bună, 12 cu 7. I-au trecut diagnosticul de subnutriţie de gradul II spre III şi l-am îndrumat pentru internare câteva zile la Secţia cronici, unde medic de serviciu era Ana Corboş şi unde ar fi primit îngrijiri medicale. La secţia respectivă nu a fost oprit pentru că medicul de serviciu a spus că nu făcea dovada asigurărilor sociale. El a revenit la UPU. Am cerut sprijin managerului şi asistentei sociale pentru a ne ajuta în rezolvarea cazului. Când ne-a venit dovada de la Primăria Drăgăneşti că omul beneficiază de asigurare, am reorientat cazul către Boli Interne, întrucât la Secţia cronici îl respinseseră. Credeam că va fi internat sau transferat în ATI, având în vedere că era nemâncat de trei zile. Acolo, medicul Doru Pârvu i-a indicat un tratament cu glucoză şi vitamine şi a solicitat reinternarea sa la Secţia cronici. În jur de 17.30, pacientul a ajuns din nou la UPU. Noi îi pusesem o perfuzie, dar la UPU nu avem voie să internăm“, a declarat aseară doctorul Cornel Fulga.

Superficialitate

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, crede că respectivul caz a fost tratat cu superficialitate şi spune că vor fi operate sancţiuni. „Medicul care s-a ocupat de caz a mai fost sancţionat“, a declarat Arafat pentru Realitatea TV, susţinând că va fi realizată o anchetă şi că va fi informat şi Colegiul Medicilor. „Cazul acestor pacienţi nu se discută. Partea de asigurare se rezolvă după ce bolnavul primeşte îngrijiri. Din raport rezultă că pacientul a fost etichetat ca şi caz social, tratat cu superficialitate, plimbat de la o secţie la alta“, a completat Arafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII