5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReuniune pentru Nabucco

Reuniune pentru Nabucco

Comisia Europeană a anunţat ieri că a convocat o reuniune a statelor care sunt implicate în proiectul Nabucco, având ca obiectiv obţinerea de acorduri privind finanţarea şi planificarea proiectului, relatează Reuters.
„Este un semnal excelent, după recenta criză a gazului“, a spus comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, referindu-se la disputa dintre Rusia şi Ucraina de luna aceasta, care a forţat închiderea mai multor fabrici.
Gazoductul, care va costa opt miliarde de dolari, ar urma să transporte 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Marea Caspică în Austria, dar, deocamdată, doar trei miliarde de metri cubi sunt asiguraţi.

Mai multe variante

„Doresc o încheiere rapidă a acordurilor necesare pentru construirea Nabucco“, a spus comisarul european. Acesta nu a precizat unde va avea loc reuniunea, dar Budapesta va găzdui în 26-27 ianuarie un summit al ţărilor implicate în proiectul Nabucco.
Reuniunea, propusă în septembrie de guvernul ungar, va reuni cele şase ţări asociate proiectului la nivel ministerial sau de şefi de guvern.
Proiectul Nabucco, ce va transporta gaz de la Marea Caspică spre Europa Centrală ocolind Rusia, asociază şase ţări, dar până în prezent are dificultăţi în a demara, în special din cauza finanţărilor insuficiente. Susţinut de Comisia Europeană şi destinat să transporte pe o distanţă de 3.300 de kilometri gaz de la Marea Caspică, ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaşte un nou elan în urma crizei gazului rusesc, care afectează serios Europa Centrală.
Nabucco are însă un concurent în proiectul ruso-italian South Stream, la care s-a asociat şi Ungaria, şi care a fost considerat „mai promiţător“ de Consiliul Mondial al Energiei, în iunie anul trecut.
Consorţiul nu reuşeşte, pe de altă parte, să obţină finanţările de care are nevoie proiectul, în timp ce recent costul său a fost reevaluat la opt miliarde de euro, faţă de 4,4 miliarde cât fusese prevăzut iniţial. Europa trebuie, pe de altă parte, să găsească 30 de miliarde de metri cubi de gaz de transportat în fiecare an pentru ca Nabucco să fie rentabil, în special din ţări precum Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran şi Irak.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS