8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024

Limită la dobânzi

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) va discuta cu BNR pentru a găsi o modalitate de limitare a dobânzilor la depozite, a anunţat preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, în condiţiile în care unele bănci sunt dispuse să plătească dobânzi negociate cu mult peste cele standard. „Vom discuta problema atât în cadrul ARB, cât şi cu BNR, pentru a găsi o formulă de limitare a dobânzilor. Nu avem, deocamdată, o soluţie agreată, dar am putea stabili o anumită marjă“, a adăugat Gheţea. În acelaşi timp, ARB doreşte clarificarea legislaţiei în privinţa depozitelor cu dobândă negociată, negarantate de stat, prin impunerea unor restricţii care să stopeze politicile unor bănci de a accepta, în cazul sumelor mari, să plătească dobânzi fabuloase clienţilor.
Depozitele persoanelor fizice şi juridice, inclusiv entităţi fără personalitate juridică, dar care au obţinut, pe bază individuală, rate de dobândă şi concesii financiare ce au contribuit la agravarea situaţiei financiare a instituţiei de credit, nu sunt garantate de stat, în cazul falimentului unei bănci, potrivit legislaţiei în vigoare. Pe lângă această categorie, există o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar nu garantează sumele depuse la bănci, printre care „depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus – soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, terţelor persoane care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi“.
În piaţă, dobânzile standard plătite de bănci pentru depozitele la termen au sărit de 15% pe an la lei şi de 7% la euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS