10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateExportatorii din Gorj, pe val

Exportatorii din Gorj, pe val

Unităţile economice din Gorj care îşi exportă producţia au de câştigat în urma deprecierii leului în raport cu euro.  Acest fapt a ajutat fabrica de mobilă din Târgu Jiu, SC Rostramo SA, să iasă din situaţia financiară dificilă în care se afla la sfârşitul anului trecut. Societatea a reuşit, în această lună, să achite o mare parte din datoriile la bugetul de stat. Dacă la sfârşitul anului 2008, Rostramo avea de plătit impozite şi taxe restante în sumă de două milioane de lei, acum acestea s-au redus la numai un milion de lei. Unitatea a plătit, în această lună, la bugetul statului un milion de lei şi, potrivit conducerii firmei, va mai achita în perioada următoare 500.000 de lei. „Am achitat o parte importantă din datoriile la bugetul de stat şi sper că le vom reduce la 500.000 de lei. Pe noi ne ajută creşterea cursului la euro, pentru că majoritatea producţiei o livrăm la export. Această perioadă este prielnică pentru noi, atâta timp cât nu vor creşte preţurile la materia primă şi la energie. Deja a fost o tentativă de majorare a preţului la masă lemnoasă, dar s-a revenit“, a declarat Ion Nicolcea, directorul economic al Rostramo. Potrivit acestuia, veniturile societăţii au crescut cu aproximativ 10% faţă de perioada anterioară.

Fără disponibilizări în acest an

În prezent, la fabrica de mobilă din Târgu Jiu îşi desfăşoară activitatea 550 de angajaţi. Conducerea unităţii spune că în acest an nu se vor face nici un fel de restructurări de personal, pentru că au fost încheiate contracte suficiente pentru a asigura producţia pe tot anul. „În luna ianuarie se încheie, în mod normal, contractele şi avem suficiente comenzi pentru tot anul. În 2009 nu se va face nici o reducere de personal“, a precizat Ion Nicolcea.
Printre ţările unde Rostramo exportă mobilă se numără: Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania. Principalii acţionari ai fabricii de mobilă sunt: Asociaţia Salariaţilor – 60%, AVAS – 25%, SIF Banat-Crişana – 12%.
Şi fabrica de confecţii din Târgu Jiu trece printr-o perioadă mai bună. SC Confecţia SA realizează, în prezent, venituri mai mari decât atunci când cursul de schimb al monedei europene era stabil. „Perioada aceasta de depreciere a leului ajută mult societatea“, a spus directorul unităţii, Constantin Racoceanu.
Mai mult decât atât, Confecţia angajează 100 de persoane pentru că a încheiat mai multe contracte decât anul trecut. În prezent, societatea are 380 de angajaţi. Confecţia lucrează în sistem lohn şi exportă producţia în Italia, Franţa şi Anglia, sub anumite mărci renumite.

Artego exportă de 1,5 milioane de euro pe lună

În schimb, Artego, unul dintre cei mai mari producători de cauciuc din ţară, nu este foarte avantajată de devalorizarea leului, pentru că materia primă este achiziţionată tot din export. Potrivit conducerii unităţii, societatea face export lunar în valoare de 1,5 milioane de euro. „Pe noi nu ne ajută foarte mult această situaţie, pentru că întreaga materie primă o luăm din import. Dacă achiziţionam materia primă din ţară, aşa cum se întâmpla înainte de Revoluţie, lucrurile ar fi stat altfel“, a spus directorul general al ARTEGO, Viorel David.
Societatea exportă în jur de 40% din producţia realizată. Anul trecut, Artego a concediat aproximativ 500 de salariaţi. Cu toate acestea, unitatea este printre puţinele din judeţul Gorj care are un număr de salariaţi mai mare decât înainte de 1989. La Artego lucrează în prezent 1.500 de salariaţi, iar în urmă cu 20 de ani îşi desfăşurau activitatea doar 1.000 de oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS