20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Troleibuz cu axă POR

Cele 100 de milioane de euro destinate dezvoltării urbane, aşteptate cu sufletul la gură de autorităţile Craiovei, sunt ca şi cheltuite. Primăria se încadrează în această sumă cu 25 de pro-iecte, majoritatea în faza de embrion.

Cele mai avansate investiţii pe care Primăria Craiova intenţionează să le finanţeze cu bani din Programul Operaţional Regional (POR) pe axa „poli urbani de creştere“ sunt introducerea transportului public cu troleibuzul şi reabilitarea a 11 kilometri din calea de rulare a tramvaiului. Realizarea liniei de transport cu troleibuzul costă 7,55 milioane de euro. „Toate fazele de proiectare au fost depăşite, în această primăvară urmând să se organizeze licitaţia pentru atribuirea lucrărilor“, a declarat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Traseul destinat acestui tip de mijloc de transport este Gara Craiova – Universitate – Spitalul de Urgenţă – Târgul Romaneşti. Pentru repararea şinei de tramvai, primăria va primi 9,95 milioane de euro. În lista de proiecte POR – Axa 1 este gata de start proiectarea pasajelor din centrul oraşului, pe care primarul Antonie Solomon le vrea începute cât mai curând. Tunelul din bulevardul Carol I pe sub strada A.I. Cuza cu ieşire în strada Arieş este cea mai costisitoare construcţie – 33,4 milioane de euro, în vreme ce pasajul proiectat din strada Calea Bucureşti în bulevardul Nicolae Titulescu, peste intersecţia străzilor Brestei, Unirii, Nicolae Titulescu şi Ştefan cel Mare, costă 7,4 milioane de euro. Pe linia investiţiilor cu studii aprobate se află şi repararea liniei de tramvai pe bulevardul Decebal, lucrare estimată la 5,2 milioane de euro.

Între celelalte 20 de investiţii POR – Axa 1 pentru care primăria vrea cel puţin studii de fezabilitate în 2009 se numără modernizarea bulevardelor Oltenia, Tineretului, Nicolae Iorga, Gheorghe Chiţu, Râului şi a străzilor Brestei, Pelendava, Caracal, Popoveni, Târgului. Au mai fost prinse la cheltuială studii pentru amenajarea Grădinii Botanice şi a Hipodromului, dar şi realizarea unui sistem de dirijare gen „undă verde“ pe Calea Bucureşti – bulevardul Nicolae Titulescu – Calea Severinului. Nu au fost uitate Căminul de bătrâni şi Centrul de zi pentru vârstnici. „Lista investiţiilor care pot fi finanţate prin Axa 1 a POR nu este definitivă“, a declarat Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII