21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecuperatorii fictivi ai SNLO

Recuperatorii fictivi ai SNLO

Recuperatorul SNLO, SC BEST Recuperare Creanţe SRL, a avut sediul în apartamentul din Bucureşti al unei bătrâne de 77 de ani. Comisarii Gărzii Financiare au constatat că firma nu a funcţionat niciodată la sediul social declarat. SC BEST Recuperare Creanţe SRL a fost înfiinţată cu şase luni înainte de a primi unul dintre cele mai mari contracte de recuperare de creanţe din România, în valoare de 128 de milioane de lei.

SC BEST Recuperare Creanţe SRL, recuperatorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, nu a funcţionat niciodată în apartamentul unde avea declarat sediul social, lucru consemnat la Registrul Comerţului, respectiv strada Obcina Mare, numărul 9, blocul Z 26, apartamentul 8, Sectorul 6, Bucureşti. În realitate, la adresa de mai sus locuieşte o bătrână de 77 de ani – Maria Deniza Sereanu, împreună cu fiul ei, Nicolae Sereanu, de 44 de ani, bolnav psihic. Bătrâna povesteşte că în locuinţa ei, situată la etajul I al imobilului, nu a funcţionat niciodată vreo firmă şi că toate plicurile pe care le-a primit de la Poştă pentru SC BEST Recuperare Creanţe SRL Bucureşti le-a înapoiat expeditorilor. Bătrâna se află la un pas de la a fi aruncată în stradă, după ce avocatul stagiar Ioan Daniel Ionaş, asociat la SC BEST Recuperare Creanţe SRL, şi-a adjudecat în condiţii suspecte apartamentul femeii. Povestea adjudecării apartamentului din strada Obcina Mare, numărul 9 se află deja în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în atenţia Poliţiei Capitalei, în urma plângerilor depuse de bătrână. Plângerea către DNA a fost înregistrată pe 5 ianuarie 2009.

 

O poveste neverosimilă

 

Apartamentul din strada Obcina Mare a ajuns în proprietatea lui Ioan Daniel Ionaş după un şir de executări silite şi o preluare de creanţă. Maria Deniza Sereanu a devenit proprietara apartamentului în urma unui contract de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere, încheiat cu Sandu Florea, cumnatul ei. În anul 2006, nepoţii lui Sandu Florea, nemulţumiţi că au rămas fără moştenire, au dat-o în judecată pe Maria Deniza Sereanu, procesul fiind şi în prezent pe rol, deci locuinţa este în litigiu. Prin urmare, bătrâna a apelat la instanţă pentru a anula actul de adjudecare şi a depus plângeri împotriva mai multor executori judecătoreşti, precum şi împotriva lui Ioan Daniel Ionaş.

„Aici nu a funcţionat niciodată BEST Recuperare. Eu am primit mereu plicuri cu acte pe care era trecut numele firmei şi nu înţelegeam de ce. Pe toate le-am trimis înapoi. Am aflat între timp că avocatul stagiar cumpărase apartamentul la un preţ mult mai mic decât valora şi chiar ne-am trezit cu doi indivizi la uşă să părăsim locuinţa. Cum a ajuns apartamentul pe mâna executorilor? Înainte de 2000, eu cu soţul meu, care între timp a decedat, ne-am deschis o firmă. Am contractat un împrumut de 50 de milioane de lei vechi de la Credit Bank pentru care am gajat cu un magazin metalic pe care îl aveam în Bucureşti. Nu am mai putut să dăm creditul înapoi, banca a scos magazinul la vânzare, dar nu l-a mai vândut. Între timp, magazinul a fost demolat de primarul Vanghelie, banca a dat faliment, iar lichidatorul băncii, văzând că nu mai există magazinul, s-a îndreptat să execute apartamentul în care stau eu cu fiul meu. Aşa s-a ajuns, după o cesiune de creanţă, la vânzarea locuinţei, dar ea este de mulţi ani în litigiu. Astfel i-am cunoscut pe patronii BEST Recuperare Creanţe SRL, care vor să mă scoată în stradă. Firma nu a funcţionat niciodată aici“, a povestit bătrâna.

 

Garda Financiară a intrat pe fir

 

Încercând să efectueze un control de specialitate la sediul firmei de recuperare, doi comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Financiare Bucureşti au ajuns anul trecut la uşa familiei Sereanu, însă în locaţia respectivă nu au găsit nici urmă de SC BEST Recuperare Creanţe SRL. În nota de constatare întocmită anul trecut de Garda Financiară Bucureşti se menţionează faptul că, până la data controlului, firma nu înregistrase nici un punct de lucru. În finalul notei de constatare seria CG, nr. 002527, din 15 octombrie 2008, se specifică: „Echipa de control a concluzionat că SC BEST Recuperare Creanţe SRL Bucureşti nu a funcţionat niciodată la sediul social declarat la Oficiul Registrului Comerţului al municipiului Bucureşti“. Verificările comisarilor au avut loc exact în zilele în care SC BEST Recuperare Creanţe SRL obţinea, prin cesionare de la SNLO, creanţe în valoare de 128 de milioane de lei, în schimbul unor comisioane fabuloase. Contractul de cesionare a creanţelor nu poate să fie reziliat unilateral şi nu are fixată o perioadă în care SC BEST trebuie să recupereze creanţele SNLO de la debitorii SC CET Arad, SC CET Oradea, SC CET Braşov şi SC RAAN Drobeta Turnu Severin.

 

Şi-a schimbat sediul, şi-a schimbat asociaţii

 

Imediat după ce au încheiat contractul de cesionare cu SNLO, respectiv la jumătatea lunii octombrie 2008, reprezentanţii SC BEST Recuperare Creanţe SRL au decis să îşi schimbe sediul. Forţaţi şi de situaţia în care se afla sediul din strada Obcina Mare, numărul 9, respectiv apartamentul în care locuieşte bătrâna de 77 de ani din Bucureşti, pe 12 noiembrie 2008, proprietarii SC BEST au mutat firma în Alexandria, judeţul Teleorman. În perioada în care a avut sediul social declarat în Bucureşti, recuperatorul SNLO l-a avut ca administrator pe Mircea Crivei, iar ca asociaţi, pe Ioan Daniel Ionaş, Lucian Ciofiac şi Dragoş Alexandru Ursulescu. Odată cu mutarea sediului în Alexandria, strada Mihail Kogălniceanu, numărul 117, se schimbă şi asociaţii. Ciofiac şi Ursulescu sunt înlocuiţi de Vasile Pop, în timp ce Mircea Crivei este păstrat ca administrator. Ioan Daniel Ionaş rămâne, de asemenea, asociat la firmă, deţinând 50% din părţile sociale.

 

Au încasat mai mult decât SNLO!

 

Realizând că milioane de lei din bugetul unor societăţi de stat au început să intre în contul unui SRL înfiinţat anul trecut, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a încercat la sfârşitul săptămânii trecute să rezilieze contractul cu SC BEST Recuperare Creanţe SRL, dar s-a izbit de refuzul acestora. Graba cu care şefii SNLO încearcă să renunţe la contractul de cesionare a creanţelor către SC BEST este justificată şi de faptul că, de când a început să recupereze creanţele, firma mutată din Bucureşti în Alexandria a încasat mai mult decât Societatea Lignitului.

„Nu vor să rezilieze sub nici o formă contractul încheiat cu fosta conducere a SNLO. Contractul este păgubos pentru beneficiarii noştri care au deschis acţiuni în instanţă. Până în prezent, ei au încasat în total 2,2 milioane de lei de la SC CET Arad şi şi-au oprit 1,2 milioane. Restul au ajuns la noi. Or, în contractul de cesionare se stipulează faptul că întâi ne virează nouă creanţa şi apoi îşi opresc ei comisionul de la debitor. Ne-au motivat că au dreptul să îşi oprească şi ei onorarii, pentru că au făcut notificarea pe întreaga creanţă, iar la aceasta au adăugat şi comisionul. Voi merge în această săptămână la Ministerul Economiei şi vom discuta soluţiile de întrerupere a contractului. O să încercăm pe cale administrativă toate posibilităţile, iar până la urmă ajungem şi la instanţă, dacă nu avem ce face“, a declarat Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. Avocatul Ioan Daniel Ionaş a fost contactat telefonic pentru un punct de vedere, însă nu a răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII