13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCombinatorul Victor Piţurcă

Combinatorul Victor Piţurcă

Rechizitoriul DNA din dosarul „Valiza“ arată că patronul Stelei, Gigi Becali, a încercat aranjarea mai multor meciuri în defavoarea CFR Cluj. Procurorii anticorupţie susţin că Gigi Becali a dat bani jucătorilor de la Pandurii Târgu Jiu, UTA Arad, Universitatea Craiova şi Gloria Bistriţa pentru a asigura titlul de campioană echipei din Ghencea.

 

Câte „o sută“ pentru Pandurii

 

Prima intervenţie în rezultatul unui meci, potrivit procurorilor DNA, a fost pentru jucătorii clubului Pandurii Târgu Jiu, care ar fi primit câte „o sută“ pentru că au învins CFR Cluj pe terenul clujenilor, cu 2-1.

„Una dintre discuţiile în care este evidenţiat comportamentul la care am făcut referire anterior, este cea din 9 aprilie 2008, ora 22.43, când învinuitul George Becali a fost avertizat de selecţionerul echipei naţionale a României, Piţurcă Victor, că fotbaliştii de la clubul Pandurii Târgu Jiu erau foarte supăraţi că nu au primit nimic din partea acestuia, moment în care, finanţatorul clubului Steaua Bucureşti a replicat spunând că le-a dat «o sută», la care interlocutorul său i-a explicat că suma respectivă era pentru o altă «combinaţie». De fapt, discuţia viza meciul dintre CFR 1907 Cluj şi Pandurii Târgu Jiu din etapa a 27-a din 2 aprilie 2008, când această ultimă echipă a învins cu 2-1 în deplasare la Cluj, iar poziţia echipei Steaua Bucureşti în clasament se consolidase“, se arată în rechizitoriul DNA.

 

Lăcătuş nu s-a băgat

 

Următoarea promisiune de bani a patronului Stelei se referă la UTA Arad.

„Într-o altă convorbire telefonică din 15.04.2008, ora 18.38, George Becali i-a solicitat antrenorului echipei Steaua Bucureşti, Marius Lăcătuş, să stea de vorbă cu jucătorii de la UTA Arad pentru a le comunica faptul că dacă vor învinge echipa CFR 1907 Cluj în etapa 30-a, din 19.04.2008, îi va premia pe toţi fotbaliştii care intră în teren cu sume de 15.000 sau 30.000 de euro, în funcţie de rezultat“, arată procurorii anticorupţie.

DNA susţine că martorul Marius Lăcătuş a recunoscut că finanţatorul clubului Steaua Bucureşti i-a cerut să discute cu jucătorii de la UTA Arad şi să le spună că, în cazul în care vor scoate un rezultat bun, egal sau victorie, în meciul cu CFR 1907 Cluj din 19 aprilie 2008, o să primească 15.000 sau 30.000 de euro. Lăcătuş a spus că nu s-a implicat într-o astfel de tranzacţie şi nu s-a întâlnit cu absolut nimeni de la clubul UTA Arad, iar echipa a pierdut partida. Scorul UTA – CFR Cluj din 19 aprilie a fost de 0-3.

 

Mititelu n-a vrut, dar a pierdut

 

DNA mai susţine că Becali i-a cerut acţionarului Adrian Mititelu de la Universitatea Craiova să joace împotriva Stelei cu a doua echipă.

„Pe 20.04.2008, ora 22:21, George Becali i-a solicitat telefonic martorului Mititelu Adrian, acţionar majoritar al FC Universitatea Craiova SA, ca în meciul ce urma să se dispute pe 26 aprilie 2008, între Universitatea Craiova şi Steaua Bucureşti, să folosească echipa a doua a clubului pe care-l conduce şi să ţină cont de faptul că Steaua Bucureşti are nevoie de victorie“, se arată în rechizitoriu. Procurorii susţin că martorul Mititelu a declarat că Becali i-a spus să joace cu echipa a doua a Universităţii Craiova sau posibil să facă un meci egal cu Steaua Bucureşti, în etapa a 32-a ce urma să se dispute pe 26 aprilie 2008, însă a refuzat ambele variante propuse de acesta, catalogându-le ca neserioase. Universitatea Craiova nu a folosit rezervele în meciul amintit şi a pierdut cu 1-2 în faţa celor de la Steaua Bucureşti.

 

Presiuni şi la Gloria

 

Pe 29 aprilie, potrivit rechizitoriului, Becali l-a contactat pe directorul sportiv al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, George Horoba, pentru a povesti despre meciul pe care bistriţenii urma să îl susţină în faţa campioanei CFR Cluj pe 3 mai. Patronul Stelei i-a comunicat lui Horoba că a pregătit între 30.000 şi 60.000 de euro pentru fiecare jucător bistriţean, în funcţie de rezultat. Martorul George Ioan Horoba a confirmat procurorilor că Becali l-a contactat şi i-a spus că doreşte să-i premieze pe fotbaliştii clubului Gloria în cazul unui rezultat de egalitate sau victorie, în meciul cu CFR Cluj.

„Totodată, martorul a declarat că nu a acceptat sub nici o formă oferta financiară şi nici nu a transmis mesajul finanţatorului clubului Steaua Bucureşti către jucătorii de fotbal, întrucât regulamentul Federaţiei Române de Fotbal interzice o astfel de practică“, se mai arată în rechizitoriu. CFR Cluj a câştigat pe 3 mai meciul cu Gloria Bistriţa cu scorul de 1-0.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII