20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Marea problemă a votului uninominal este inechitatea

Băsescu: Marea problemă a votului uninominal este inechitatea

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în această seară că marea deficienţă a votului uninominal este inechitatea, prin alocarea mandatelor către oameni care au fost pe locul doi sau trei, în detrimentul celor de pe primul loc, şi a precizat că legea trebuie urgent modificată.
Preşedintele Traian Băsescu a spus în cadrul unei declaraţii de presă că, în mod categoric, îşi menţine afirmaţia că legea votului uninominal este "un pas înainte faţă de sistemul de vot pe liste", dar a ţinut să precizeze că "marea deficienţă a legii este inechitatea", prin alocarea mandatelor către oameni care au fost pe locul doi sau trei.
Băsescu a mai arătat că "legea trebuie urgent modificată", dând două variante, şi anume una de sistem uninominal într-un singur tur de scrutin, în care câştigătorul câştigă mandatul, ori, a doua variantă, care permite o expresie mai profundă, şi anume varianta votului uninominal în două tururi de scrutin, pe care şeful statului a menţionat că a propus-o în cadrul referendumului.
Băsescu a ţinut să precizeze că "inechităţile pot pune sub semnul întrebării corectitudinea sistemului electoral, pe fondul lui", şi nu neapărat corectitudinea organizării acestor alegeri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII