16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVotanţii din Cetate, răpuşi de alegeri

Votanţii din Cetate, răpuşi de alegeri

În goana după voturi, imaginaţia partidelor politice întrece de multe ori cele mai fanteziste scenarii. În comuna Cetate, aproximativ 10% din locuitori au devenit subit bolnavi netransportabili.

Urna mobilă din comuna Cetate ar fi trebuit să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la cele câteva sute de cetăţeni deveniţi peste noapte bolnavi la pat. La fiecare dintre cele patru secţii de votare din localitate, existau înregistrate 100-120 de cereri de urnă mobilă, în condiţiile în care, în mod obişnuit, la o astfel de secţie nu se înregistrează mai mult de 20 de solicitări. Luaţi la întrebări de o echipă de redactori GdS, preşedinţii secţiilor au dat din colţ în colţ şi au arătat cu degetul spre directoarea Unităţii Medico-Sociale Cetate, Elena Onel.

Greu cu număratul adeverinţelor

Nu ştim apartenenţa politică a consilierului Elena Onel, dar faţadele UMS Cetate şi ale cabinetelor medicilor de familie din curtea unităţii erau ticsite de afişe care făceau reclamă candidaţilor PSD. Preocupările de ieri ale directoarei erau adeverinţele medicale care trebuia să însoţească fiecare solicitare de urnă mobilă.
Luată prin surprindere de ziariştii GdS, Elena Onel a început să numere nervoasă cererile pe care le avea în mână, încercând să demonstreze că sunt 25, adică numărul pacienţilor internaţi la acea oră în UMS. „În total, sunt 39 internaţi la noi, dar numai 25 sunt din Cetate. Asistenta mea nu a ştiut că ceilalţi nu au dreptul să voteze aici şi le-a făcut şi lor cerere. Dar le retragem imediat“, a spus Onel.
Grămada de cereri din mâna directoarei depăşea însă cu mult numărul de pacienţi indicaţi de ea. Cât despre celelalte sute de cereri, acestea provin de la medicii de familie din comună, care au vrut să sară în ajutorul pacienţilor bolnavi. „Foarte mulţi sunt neputincioşi la noi în comună, pentru că sunt bătrâni, şi e normal să nu poată să se deplaseze. Din cei 6.000 de locuitori, vi se pare că sunt mulţi 200-220?“, a spus Onel. La un simplu calcul, numărul sătenilor „neputincioşi“ sărea cu mult de 220.

Cererile, înjumătăţite

Speriaţi de redactori, dar şi de contestaţia depusă la Biroul Electoral Judeţean de PD-L Dolj, medicii din comună şi preşedinţii secţiilor de votare au făcut pierdute tabelele iniţiale cu sute de bolnavi înscrişi. „La un interval, după ce am verificat CNP-ul din liste, a venit un domn doctor, care a vorbit cu domnul vicepreşedinte. I-a cerut lista şi a plecat cu ea, promiţând că se întoarce. S-a întors după un timp şi a adus aceste adeverinţe, care nu mai sunt 120, ci 55“, a spus Carmen Dincă, membră în biroul unei secţii de votare din Cetate.
Dispariţii misterioase de pacienţi cronic s-au înregistrat şi în secţia de votare din satul Moreni, comuna Cetate. Preşedintele secţiei, Gabi Deca, s-a încurcat în numărătoare, oprindu-se la 39 de solicitanţi de urnă mobilă. Restul până la aproximativ 90 au rămas în cealaltă mână a şefului de secţie şi în anonimat, pe tabelul întocmit iniţial. „Au fost respinse 39 de cereri pentru că nu au fost întemeiate. Adeverinţele erau eliberate de medicii de familie din comună, nu de medicul specialist, cum este în lege, iar pe ele nu scria că sunt netransportabili“, a spus Deca.

Urna scapă turma

Deznodământul se potriveşte perfect realităţii rupte parcă din Caragiale. „Bolnavii“, sătui să aştepte urna mobilă, s-au dus pe propriile picioare la secţiile de votare. Au avut însă o mare surpriză. Pentru că responsabilii din secţii plecaseră deja cu urna prin sat, nu şi-au putut exercita dreptul la vot pentru că fuseseră radiaţi din liste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU