10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Scrutin cu probleme

Votul de ieri, deşi liniştit, nu a fost lipsit de incidente.

Cele mai multe sesizări au venit ieri din partea PD-L. Acesta a sesizat Biroul Electoral Judeţean Dolj că, în comuna Seaca de Pădure, un cetăţean le arată altora ce să voteze, iar în comuna Bulzeşti erau distribuite materiale de propagandă electorală în favoarea PSD+PC. Sesizarea PD-L mai vizează şi faptul că, în comuna Bratovoieşti, la Secţia de votare nr. 255, un individ a intrat în imobil şi s-a recomandat drept „observator al UE“.
Tot pedeliştii au sesizat BEJ că reprezentanţii unei asociaţii de sondare a opiniei publice îndeamnă oamenii să voteze cu candidaţii PSD+PC. Este vorba despre Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertăţi de Expresie, unul dintre cele trei institute de sondare a opiniei publice acreditate la nivel naţional care acţionau pe raza localităţilor Segarcea, Rast, Negoi, Podari, Măceşu de Jos, Sadova, Ostroveni, Valea Stanciului, Calopăr, Cârna, Bratovoieşti, Teasc, Dobreşti, Ţuglui, Bechet, Bistreţ, toate din Colegiul 5 Senat în judeţul Dolj, unde candidează Mircea Geoană, preşedintele PSD. Poliţia din respectivele comune a intervenit şi i-a îndepărtat de la secţiile de votare pe reprezentanţii asociaţiei, pentru că nu aveau ecusoane care să le ateste calitatea, aşa cum decisese Biroul Electoral Central. Tot în colegiul unde a candidat Mircea Geoană a dispărut şi o ştampilă, în localitatea Dăbuleni, caz investigat de poliţie. Incidente au fost şi la Piscu Vechi. Alegerile au fost suspendate o jumătate de oră, după ce la BEJ a venit o sesizare despre un cetăţean care ar fi votat în locul altuia. Până la urmă, s-a descoperit că era vorba doar de o persoană care nu semnase pe lista electorală în dreptul său, ci în dreptul alteia. De asemenea, primarii din Melineşti şi Segarcea au fost acuzaţi de PD-L că stau pe lângă secţiile de votare şi că îndeamnă alegătorii să voteze cu alianţa PSD+PC. Pesediştii au fost reclamaţi şi în Cetate, unde reprezentantul lor din Secţia de votare nr. 297, Miţa Radu, ar fi dat trei buletine de vot unui alegător, refuzând să divulge identitatea acestuia.

Nereguli la Craiova

Reprezentantul PNL la Secţia de votare nr. 148 Craiova, arondată Colegiului 3, a votat la această secţie, deşi are domiciliul pe raza Colegiului 4, după cum au fost informaţi membrii BEJ Dolj în urma unei sesizări. De asemenea, doi cetăţeni germani, având viză de rezidenţă în România, au făcut un scandal monstru, după ce au încercat să voteze la o secţie de pe strada Câmpia Islaz din Craiova. Deşi nu au cetăţenia română, dar cunosc la perfecţie limba, germanii au încercat să participe la vot, însă au fost refuzaţi de comisie. Scandalul a fost aplanat de organele de ordine.
Supărat a fost şi un grec care avea şi cetăţenie română. Acesta dorea să voteze în România, deşi avea domiciliul în Grecia. Soţia unui marocan a sunat la BEJ întrebând dacă soţul ei poate vota în România. Mai multe persoane au înroşit ieri linia telefonică de urgenţă 112 pentru a sesiza diverse încălcări ale Legii electorale observate de ei cu ocazia votării. Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Dolj, Laurenţiu Anghel, a declarat că aceştia riscă amenzi, deoarece neregulile din procesul electoral nu reprezintă situaţii de urgenţă.

Buletin de vot ştampilat, scos din secţia de votare

O femeie din comuna doljeană Seaca de Pădure a fost dusă la secţia de poliţie din localitate după ce a fost prinsă cu un buletin de vot ştampilat în afara secţiei de votare. Unul dintre candidaţii pentru Colegiul 3 Senat spune că a observat în centrul coumunei o maşină utilitară lângă care stăteau două persoane, una dintre acestea având în mână ceva ce părea un buletin de vot. În momentul în care s-a apropiat de ea, femeia abordase o bătrână care se îndrepta spre secţia de votare şi îi spunea ceva legat de hârtia pe care o avea în mână. Poliţiştii fac acum cercetări, femeia fiind acuzată că a încălcat mai multe articole din Legea electorală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS