10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParanghelie electorală

Paranghelie electorală

Alegătorii din sudul Doljului au fost ademeniţi să meargă la vot cu diferite momeli gastronomice, literare şi cu maşini care mai de care mai luxoase.

Atmosferă de bâlci în satele din sudul judeţului cu ocazia alegerilor pentru parlament. Fie că sărbătoreau câte un Sfânt Andrei, fie că se cinsteau în ziua de duminică, oamenii au profitat de dărnicia partidelor şi au servit câte un mic şi o bere, au primit gratis un ziar şi au beneficiat de transport până la secţia de votare şi la magazin. Fără discriminări, alegătorii au gustat din plin momentul electoral şi nu au refuzat nici un partid, pentru că dorinţa lor este una singură: pensii mai mari.

La Podari a bătut ora PSD

Acesta a fost criteriul şi în Podari. Nu că s-ar fi lăsat influenţaţi de prezenţa primarului la poarta secţiei sau de ceasul care arăta ora PSD chiar în incinta secţiei de votare. Oamenii ştiau una şi bună. „Vreau să-mi mărească pensia. Este clar cu cine votez, nu?“, a spus Marin Lăpăduş. La Radovan, cei mai harnici alegători au fost cei de la ajutorul social, care aveau şi ei dorinţele lor bine stabilite de la viitorii parlamentari. „Să ne mărească pensiile şi ajutorul social, pentru că e greu. Ar fi să ne mai dea şi nişte locuri de muncă mai bune, că noi vrem să muncim, da’ aşa stăm pe ajutor“, a spus Eugenia Vişan, din Radovan.

„Alexandra“ a făcut ravagii

În faţa secţiei de votare din comuna Perişor era, ca întotdeauna, agitaţie. Tot ca întotdeauna era prezentă şi primăriţa. De această dată, Mariana Chipirlin nu se mai scuza pentru prezenţă, ci o acuza pe Alexandra. Nu este vorba de vreun candidat sau o reprezentantă a unui partid, ci de o fundaţie „binevoitoare“, care asigura transportul gratuit pentru cetăţenii care doreau să vină la vot. Reprezentanta fundaţiei, flancată de doi „bodyguarzi“ într-o maşină „trăsnet“ la mâna a doua, consemna fiecare mişcare care se petrecea în faţa secţiei. „Uite-i cum stau acolo! Am reuşit să-i îndepărtăm din faţa secţiei, că stăteau fix în poartă. Cică sunt de la PSD şi îndeamnă lumea să voteze cu ei“, a spus primăriţa liberală din Perişor. Ca să nu se plictisească oamenii de la fundaţia „Alexandra“, lor li s-au alăturat şi alţi taximetrişti de ocazie de la diferite partide politice. Cât despre alegători, aceştia au profitat de ocazie ca să-şi facă şi cumpărăturile, pentru că tot aveau transportul gratis.

Oferta zilei: mici şi ziare

La Galicea Mare era veselie mare. Muzica răsuna în difuzoarele amplasate pe stradă de primărie, micii pedelişti sfârâiau pe grătare, iar în centrul comunei se distribuia gratuit jurnalul galben de Galicea Mare. Prin comună se plimba cu alegători şi taxiul „Alexandra“.
Izolaţi de agitaţia din faţa secţiei, membrii PD-L din comună s-au gândit să-şi cinstească alegătorii cu un mic şi cu o bere. Contra cost, chipurile, numai că preţul nu era bine stabilit. Ba 1,3 lei, ba 1,5, ba un leu. De oftică, liberalii au început să împartă în faţa prăvăliei pedeliste Jurnalul de Galicea Mare, într-un colorit de diferite nuanţe de galben, „înfiinţat cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Galicea Mare“. Cetăţenii, cu replica lor obişnuită: să ne mărească pensiile! Şi, ca să fie siguri că nimeresc partidul care le va mări pensiile, au intrat şi câte doi în cabină: „Ne primenirăm de dimineaţă şi venirăm să votăm. Nu gătirăm, nu făcurăm nimic, că zisărăm să votăm prima dată, să începem ziua bine“, a spus Maria Drăghici. Tot la Galicea, partidele au mutat ieri confruntarea electorală pe terenul de fotbal din localitate. Jucătorii de fotbal din comună s-au îmbrăcat în echipamente galbene şi portocalii în zi de alegeri. Nu ştim să vă spunem cine a dat primul gol sau cine a câştigat meciul.

După pensii, apă şi canalizare

Discursul alegătorilor s-a schimbat mai spre sud, la Calafat şi Rast. Aici electoratul a găsit şi alte motive pentru a se prezenta la vot: canalizare şi gaze. Corina şi Marian Dumitru din Basarabi, municipiul Calafat, au mers împreună la vot, în speranţa că viitorul parlamentar de Calafat le va asigura condiţii decente de trai.
„Apă şi canalizare, atâta vrem. Să fie bine la toată lumea, că de la Revoluţie încoace ne merge numai rău“, a spus Marian Dumitru.
La Rast, drama de la inundaţii a rămas vie în mintea oamenilor, care speră ca viitorul ales să le rezolve măcar o parte din probleme.
„Să facă tot ce n-a făcut domnul primar: maşini de piatră pe uliţă şi materiale ca să ne construim casele luate de ape. Acolo unde vrem noi, nu aici, unde vor să ne mute ei“, a spus Dorel Cărcănulă, din Rastu Vechi.
Din peisaj nu putea lipsi cetăţeanul turmentat, mai ales că la ora venirii noastre în Dăbuleni se făcuse deja seară. Iulian Chivu nu avea pretenţii prea mari, dar ele vor fi greu de îndeplinit de viitorul deputat sau senator de Dăbuleni. „Apă multă la vară pentru irigat vrem şi poftă de muncă. Să stăm şi noi pe bani mulţi vrem!“, a spus cetăţeanul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

50 COMENTARII