14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAleluuuuuuia monument!

Aleluuuuuuia monument!

http:http://www.youtube.com/watch?v=jXzcS_pdN58

Craiova a mai pierdut un monument istoric. Gardul Bisericii „Sfânta Treime“, datând de la 1906, a fost pus la pământ de buldozerele trimise de primarul Antonie Solomon. În dispreţul legilor, edilul-şef a declarat că ansamblul arhitectural îl încurca la peisaj.

Dând dovadă de o hărnicie suspectă, câteva zeci de muncitori însoţiţi de utilaje de demolare s-au năpustit ieri până la ziuă pe gardul Bisericii „Sfânta Treime“, construită în urmă cu 102 ani în faţa Colegiului Naţional „Carol I“. În câteva ore n-a mai rămas nimic din gardul locaşului construit din blocuri de granit şi fier forjat. Împreună cu clopotniţa şi casa parohială, acesta alcătuia Ansamblul Bisericii „Sfânta Treime“, aflat la poziţia 246 pe lista monumentelor istorice a judeţului Dolj.
După ce utilajele au început să muşte din ziduri, specialiştii de la Direcţia de cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional au început să se agite neputincioşi pe lângă dărâmături.
„Este un abuz ceea ce se întâmplă. Aici este un monument istoric şi, pentru a-l demola, primăria avea nevoie de autorizaţie şi de avizul nostru. Au trimis acum un an un simulacru de proiect, dar noi le-am refuzat avizul. Se pare că nu au renunţat. În proiectul centrului nu este prevăzută demolarea gardului, aşa că mă uit şi nu-mi vine să cred. Am fost la primărie şi am încercat să vorbesc cu ei despre nenorocirea pe care au făcut-o, dar toată lumea dă din umeri. Nu mi-au arătat nici un document. Cum să aperi monumentele istorice din Craiova dacă acela care este ales pentru a respecta legea o calcă în picioare?“, a spus Marcel Berendei, arhitect consilier în cadrul Direcţiei.

Mitropolia Olteniei, sub talpa Consiliului parohial

La un asemenea atac asupra locaşurilor de cult ortodoxe, fără precedent în istoria postdecembristă, ne-am aşteptat ca Mitropolia Olteniei să ia atitudine, şi nu numai! Oficialii Înaltpreasfinţitului Irineu s-au spălat pe mâini de orice fel de responsabilitate şi au pasat problema Consiliului parohial al bisericii.
„Mitropolia nu are un punct de vedere de fiecare dată când o parohie îşi administrează propriile bunuri. Nu este direct răspunzătoare. Acest lucru ţine de Consiliul parohial, care are putere de decizie“, a spus părintele Adrian Ivan, purtător de cuvânt al Mitropoliei Olteniei. Alt lucrător din cadrul biroului de relaţii publice al Mitropoliei, Gheorghe Cioiu, a declarat că a existat un acord între Consiliul parohial şi Primăria Craiova, prin care cel dintâi era de acord cu dărâmarea gardului, monument istoric.
Dacă în viaţa clericală lucrurile sunt ordonate aşa, atunci putem să ne aştepăm ca oricând „onorata“ adunare a Consiliului parohial să dispună ca o biserică să fie demolată dacă încurcă planurile peisagistice ale vreunui muritor! „Ce fac, domn’e, iar dărâmă ăştia biserici?! Ce, a înviat Ceauşescu?“, a spus ieri un trecător, care rămăsese cu gura căscată în faţa „lucrării Domnului“.

„Să mi se spună mie Demolatorul!“

Marcat de propriul său eveniment, sărbătorirea zilei de naştere, Antonie Solomon a recunoscut că a dispus demolarea gardului fără aviz din partea Direcţiei de specialitate şi fără autorizaţie de demolare aşa cum solicită de fiecare dată celorlalţi muritori. „Cine sunt, mă, ăştia de la Direcţie? Berendei? Cine este ăsta? Dacă aş putea, aş desfiinţa Direcţia asta de cultură, că nu sunt buni de nimic. Nu ştiu pe ce îşi iau banii. Le dărâm şi Răscoala din 1907 şi pun în loc «Asta-i muzica ce-mi place». Ce sunt, mă, ăştia? Se opun de trei ani la centrul modern al Craiovei. Ce monument, mă? E un zid pe care-l dărâm eu! Să mi se spună mie Demolatorul! Nu mi-e frică de nimic, că lângă mine sunt Teoctist şi Nestor. Dumnezeu mă încurajează pentru ce fac. Lăsaţi-mă cu autorizaţia aia a voastră! Craiova trebuie să fie un oraş modern. Ce monument? Lângă gardul ăla îşi făceau nevoile câinii. Acum biserica se încadrează în peisaj“, a spus Antonie Solomon, vădit deranjat de întrebările ziariştilor.
Pentru că demolarea gardului bisericii a atras foarte multă lume, printre toţi cei care s-au strâns s-a aflat şi un poliţist din cadrul Biroului patrimoniu al inspectoratului de Poliţie Judeţean, care s-a mulţumit ca mai toţi curioşii să facă poze. Încercând să aflăm punctul de vedere al Inspectoratului care şi-a trimis om specializat la faţa locului, nu am putut afla de la purtătorul de cuvânt al instituţiei decât că omul lor fusese în misiune. Nici o clipă nu l-am bănuit de vagabondaj şi sperăm că pozele făcute nu o să poposească în albumul de familie al Domniei sale!

Ce spune Legea monumentelor istorice
Art. 48. – Primarul are următoarele atribuţii specifice:
     a) verifică existenţa tuturor avizelor de specialitate în domeniul monumentelor istorice şi conformitatea autorizaţiei cu prevederile acestora, precum şi îndeplinirea dispoziţiilor cuprinse în Obligaţia privind folosinţa monumentului istoric, conform prevederilor legale, asigură menţionarea în autorizaţie a tuturor condiţiilor conţinute în avize la autorizarea lucrărilor asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor situate în zona lor de protecţie, respectiv la eliberarea pentru acestea a autorizaţiei de funcţionare.
Art. 55. (1) Desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii.
      (2) În toate cazurile prevăzute la alin. (1) făptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat şi la reconstituirea monumentului sau a părţilor de monument lezat, conform avizelor prevăzute de prezenta lege.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

179 COMENTARII