5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreţul înşelător al benzinei

Preţul înşelător al benzinei

La benzinăriile lăudate să nu te duci cu rezervorul gol ca să faci plinul. Dacă totuşi ai nevoie de benzină sau motorină, te vor scutura de mai mulţi bani decât anunţă oficial prin comunicate de presă.

 

Hulite, dar indispensabile, companiile care deţin benzinării au început avalanşa ieftinirilor. La două-trei zile, „benzinarii“ anunţă reduceri de preţ de câţiva bani la litrul de combustibil, spre surprinderea şoferilor. Aşa a ajuns litrul de benzină fără plumb de la Petrom cu cifra octanică 95, de exemplu, să coste doar 3,19 lei de la peste patru lei în urmă cu câteva luni, iar motorina a ajuns puţin peste 3,7 lei. Acestea sunt însă preţurile oficiale comunicate de companii, pentru că, în realitate, preţul unui litru de benzină la pompă este cu cel puţin zece bani mai mare. De ce, nu se ştie. „Noi doar vindem la preţul care ni se comunică“, a fost placa pe care au servit-o invariabil angajaţii benzinăriilor Petrom, compania care a redus cel mai mult preţurile în ultimul timp.

Dacă e să crezi comunicatele emise de companie, atunci litrul de benzină Premium 95 fără plumb costă 3,19 lei, benzina Top Premium fără plumb 99+, 3,52 de lei. Tot oficial, preţul de referinţă al unui litru de motorină Diesel 4 la Petrom este 3,68 lei, iar cel de motorină Top Euro Diesel 4 – 3,76 lei. „Preţurile Petrom pot varia cu maximum +/-5% faţă de cele de referinţă anunţate de companie“, se arată în fiecare comunicat al societăţii care anunţă ieftiniri.

 

La pompă, leopardul

 

Preţul de referinţă este, de fapt, apă de ploaie, reprezentând mai mult un indicator după care se calculează preţul la fiecare staţie de carburanţi. Pentru că vrea să scoată profit maxim din tranzacţiile cu carburanţi, Petrom acţionează ca orice alt magazin. „Preţurile la pompă sunt stabilite la Bucureşti. Acestea pot varia de la o staţie la alta în funcţie de amplasament, trafic sau serviciile oferite“, a declarat unul dintre reprezentanţii biroului de marketing al Petrom. Întrebat de ce preţul la pompă nu este niciodată mai mic decât cel de referinţă, acesta a explicat plastic: „Dumneavoastră nu cumpăraţi o băutură răcoritoare la preţuri diferite din mai multe magazine?“.

Pentru a vedea care este preţul real al benzinei şi motorinei Petrom în Craiova, am verificat fiecare staţie de carburanţi din oraş. Cel mai mic preţ l-am găsit la benzinăria din zona Calu Mort. Aici, benzina Premium 95 costa ieri 3,24 lei, cu 5 bani (500 de lei vechi – n.r) mai mult decât preţul de referinţă. La benzinăria de la gară, aceeaşi benzină costa 3,29 lei, iar staţia din cartierul Romaneşti vindea litrul cu 3,27 lei. Aceeaşi diferenţă şi între preţul de referinţă şi cel de la pompă la benzina Top Premium 99+. La gară, litrul costa 3,62 lei faţă de 3,52 cel de referinţă, la Calu Mort – 3,57 lei, iar în Romaneşti 3,6 lei. La motorină, diferenţele sunt nesemnificative. Un litru Top Euro Diesel costa la gară 3,78 lei, faţă de 3,76, preţul de referinţă, iar un litru Euro Diesel – 3,7, faţă de 3,68 lei, cel de referinţă.

 

Diferenţe de preţ, şi la Rompetrol

 

Cu preţuri sensibil mai mari decât concurenţii lor, cei de la Rompetrol nu au diferenţe în plus faţă de preţul de referinţă comunicat, ba preţul este chiar mai mic. Potrivit ultimului comunicat de presă al companiei, benzina Efix 95 costă 3,58 lei. La staţia de pe Rocadă şi cea de pe strada Caracal însă, litrul la pompă era ieri 3,57 lei. Preţul la benzina Euro Super 98 era, de asemenea, sub cel de referinţă – 4,11 lei la benzinăria de pe Rocadă şi 4,17 lei la cea de pe strada Caracal. La motorină, diferenţele sunt nesemnificative. O explicaţie pentru această situaţie ar putea fi faptul că benzina de la Rompetrol este cu aproximativ 10% mai scumpă decât cea de la Petrom, deci nu ar mai fi loc de creştere peste preţul de referinţă fără ca, în felul acesta, să scadă vânzările. În ciuda insistenţelor, departamentul de presă al Rompetrol nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Dincolo de strategiile de preţ ale companiilor care distribuie carburant, şoferii sunt cei care profită din plin de scăderile masive de preţ. Persoanele cu care am stat de vorbă în benzinării s-au declarat nemulţumite de diferenţele între preţul anunţat şi cel pe care îl găsesc la pompă, dar spun că asta contează mai puţin. „Ne-am obişnuit cu un preţ mare la benzină, încât aceste reduceri sunt binevenite. Criză financiară sau nu, acum pot merge mai mult cu maşina. Am fost mirat să văd alt preţ la pompă decât am auzit, dar ce mai contează! Sper s-o ieftinească în continuare“, a declarat Mihai Andrei. „E normal să umble la preţ şi probabil asta îi deranjează, de aceea procedează aşa. Ne-au încurcat cu preţurile astea. Eu am întrebat la casierie de ce nu e preţul anunţat şi au fost miraţi. Au zis că ăsta e preţul lor. Am plătit şi am plecat“, a spus Vasile Mihalcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII