16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBlindate noi, cu probleme

Blindate noi, cu probleme

Militarii români din Afganistan folosesc transportoarele Piranha, primite de la Ministerul Apărării în septembrie, doar în interiorul bazei, fără a ieşi la misiuni de patrulare, deoarece au fost sesizate probleme la aceste blindate, a declarat ieri ministrul apărării, Teodor Meleşcanu. „Militarii români fac pregătirea în bază şi nu au ieşit la misiuni de patrulare“, a spus Meşcanu.

Potrivit ministrului, o comisie din partea Ministerului Apărării s-a deplasat în urmă cu zece zile în Afganistan, pentru a verifica problemele sesizate la cele şase transportoare livrate la începutul lunii septembrie. Demnitarul a afirmat că singurele probleme apărute la Piranha sunt de integrare între transportor, turelă şi mitralieră. De asemenea, blindajul suplimentar care ar fi trebuit montat pe transportoare încă nu a ajuns în Afganistan, Ministerul Apărării abia finalizând procedurile de licitaţie.

„Ele nu afectează, însă capacitatea de protecţie pentru militari, nu afectează nici capacitatea de luptă pentru noi, dar era important ca după testarea din poligon să-i facem o testare în operaţiuni militare“, a mai spus ministrul apărării.

Presa românească a dezvăluit încă de luna trecută hibele noilor transportoare blindate, care au înlocuit vechile TAB-uri de concepţie sovietică. Astfel, cele şase blindate care ar trebui să protejeze viaţa militarilor români au display-uri alb-negru în loc de color, unele sunt chiar crăpate şi n-au blindajul suplimentar montat. În plus, mitraliera se încinge după 100 de cartuşe, deşi cadenţa oficială e de 400-600 de trageri pe minut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII