7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu morţii în poartă

Cu morţii în poartă

Craiovenii care locuiesc lângă cimitirul Bobonete s-au săturat de cavourile din poartă şi le solicită autorităţilor să administreze locurile de veci. Nici Biserica, dar nici primăria nu au însă o soluţie pentru despărţirea viilor de morţi, fiindcă nici una nu este proprietara terenului.

Pe locurile de veci arvunite de creştinii din Bănie în anii ’50-’70 la marginea de atunci a oraşului, pe terenul lăsat de Bobonete în actualul cartier Brestei, au fost construite cavouri la suprafaţă. Unele morminte mai noi sunt postate în faţa porţilor şi a ferestrelor locatarilor de pe Aleea 1 Poligonului, dar şi a clădirilor de pe fundăturile din cartier care nici nu există pe hartă.

„Acest cimitir nu e administrat de nimeni, iar noi trebuie acum să suportăm tot ce se petrece: se pun sicriele lângă ferestrele oamenilor, se umflă canalul colector, iar mizeria inundă străzile“, a spus craioveanul Anastasie Rujan, la „Fii vocea cartierului tău!“. „Ar trebui să-l preia primăria“, a afirmat şi Constantin Bădică.

Potrivit preotului Florentin Danciu, parohia le-a solicitat autorităţilor să stabilească regimul juridic al terenului pe care a fost înfiinţat cimitirul, însă fără nici un rezultat. „Noi nu deţinem acte de proprietate sau de administrare pentru acest teren, de aceea nu putem decide în privinţa lui. Facem şi noi curăţenie cum putem şi mai îndreptăm gardul pe ici, pe colo. A fost lăsat de fostul său proprietar pentru ca oamenii să-şi îngroape aici morţii încă din 1950, când nu exista în zonă nici o locuinţă. Cimitirul nu s-a extins nici un metru, însă în jurul său s-a construit şi se construieşte încontinuu. Noi am solicitat tuturor autorităţilor să se implice pentru preluarea cimitirului, pentru ca el să poată fi îngrijit cum trebuie“, a spus preotul Danciu. Prezent la „Fii vocea cartierului tău!“, pe 28 octombrie, în Brestei, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că, într-adevăr, situaţia cimitirului Bobonete este delicată.

„Nici nu am ştiut până acum ceva vreme că parohia nu are acte pe acel teren. Sigur că o să căutăm şi noi, să vedem care este situaţia juridică a terenului. Până atunci, serviciile primăriei o să analizeze dacă şi cum putem ajuta pentru rezolvarea necazurilor acestor oameni. Poate reuşim să facem un gard, pentru început“, a spus primarul Antonie Solomon.

 

Autorizaţiile, la control

 

Până la reglementarea regimului juridic al terenului lăsat de Bobonete, primăria va verifica dacă imobilele din vecinătatea cimitirului au fost ridicate în baza unor autorizaţii valabile.

„Din informaţiile noastre, în zona cimitirului Bobonete s-a construit fără autorizaţie. Inspectorii verifică în această perioadă actele în baza cărora au fost construite casele, dar şi documentele cadastrale aflate în posesia parohiei, urmând să fie luate măsurile care se impun“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU