3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboinicii parlamentarelor

Războinicii parlamentarelor


A început numărătoarea inversă a campaniei electorale, iar candidaţii sunt gata să vă bată la uşă pentru a vă îndemna să-i votaţi. GdS vă prezintă aspiranţii la un loc de deputat sau senator din Oltenia, din colegiul dumneavoastră, dezbrăcaţi de haina promisiunilor „fără număr“.

Partidele s-au pregătit deja pentru asaltul final care ar putea să le asigure următorii patru ani la guvernare. Uninominalul va aduce în faţa dumneavoastră candidaţi de toate culorile politice, obligaţi să iasă de la adăpostul călduţ al listei pentru a vă câştiga votul. Gazeta de Sud vă prezintă aspiranţii la un loc de deputat sau senator din colegiul dumneavoastră.

 

Bătălie între medici

 

Începem cu colegiile senatoriale din Dolj, unde candidează două dintre vedetele politicii româneşti actuale. Fără îndoială, cel mai vânat colegiu pentru candidaţii PD-L, colegiul 1 Craiova nord şi comuna Breasta, a revenit, aşa cum era de aşteptat, preşedintelui PD-L Dolj, Radu Berceanu, ex-senator şi ministru al transporturilor înainte de ieşirea democraţilor de la guvernare. Acesta îi va avea contracandidaţi pe directorul Doljchim şi ex-consilierul local PNL Dumitru Ungureanu şi pe ex-senatoarea PSD, cunoscută mai degrabă ca fostă şefă a Inspectoratului Şcolar şi actuală directoare a Liceului de Artă „Marin Sorescu“, Maria Antoaneta Dobrescu. În colegiul 2 pentru Senat, trasat tot pe Craiova, dar în zona de sud, supranumit şi „colegiul medicilor“, se aliniază la start medicul psihiatru Tudor Udriştoiu, director al Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova. Candidat de ultim moment, Udriştoiu îl va avea adversar pe singurul conservator de pe lista Alianţei PSD+PC la Dolj, medicul Irinel Popescu. În acelaşi colegiu va candida şi directoarea Spitalului Judeţean din Craiova, liberala Cristina Calangiu.

 

Vasilescu contra Georgescu, la Filiaşi-Cetate

 

Tot la Senat, dar pe colegiul 3 Filiaşi-Cetate, va candida şi ex-peremista Lia Olguţa Vasilescu, care a pierdut şefia Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor după ce a trecut la PSD. Ea îl va avea contracandidat pe ex-pesedistul Eugen Georgescu, directorul societăţii de drumuri din subordinea consiliului judeţean, care a fost dat afară după ce a trecut la PD-L. Din partea PNL va candida în colegiul de la Filiaşi afaceristul Viorel Călin, patronul societăţii care s-a ocupat şi încă se ocupă cu modernizarea Pieţei Gării. În colegiul Băileşti-Calafat candidează din partea PNL chiar preşedintele filialei judeţene, senatorul Mario Ovidiu Oprea, care va intra în luptă împotriva pesedistului Florea Crânguş, director de firmă de construcţii, şi a pedelistului Costel Iancu, consilier judeţean, preşedintele filialei locale a Ligii Producătorilor Agricoli. În celebrul, de acum, colegiu Dăbuleni va candida preşedintele PSD, Mircea Geoană, propunerea principalului partid de opoziţie pentru funcţia de prim-ministru în cazul în care social-democraţii ajung la guvernare. Contracandidaţii acestuia, numiţi de presa centrală „adversari de paie“, sunt fostul prefect de Dolj Nicolae Giugea din partea PD-L şi directoarea Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Elena Costea, preşedinta organizaţiei de femei a PNL Dolj. Trebuie precizat faptul că pentru fiecare colegiu de Senat există două colegii de Camera Deputaţilor.

 

Buşoi, Iordache şi Stroe se bat în 1 Mai

 

La Camera Deputaţilor, craiovenii care locuiesc în cartierul Craioviţa vor avea de ales între fostul ministru pesedist al comunicaţiilor şi apropiat al preşedintelui Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, Virgil Popescu, preşedintele Craiovei Maxima, Corneliu Stroe din partea PNL şi medicul Mihai Surpăţeanu, şeful Clinicii Buco-Maxilo-Faciale din cadrul Spitalului Judeţean, reprezentant al PD-L. Pe colegiul 2 Brazdă îl veţi avea pe buletinul de vot pe liberalul Horaţiu Buzatu, deputatul de Dolj plecat pe platforma Stolojan şi reîntors pe propria platformă în PNL. Contracandidatul pedelist al lui Buzatu este Constantin Dascălu, fost vicepreşedinte al consiliului judeţean şi fostul preşedinte al filialei judeţene a PC. Din partea PSD va candida fostul viceprimar Gheorghe Nedelescu, actual consilier local şi observator LPF. În colegiul 3 1 Mai, îşi dispută supremaţia pedelista Diana Buşoi, actual deputat şi fostă şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean, pesedistul Sorin Iordache, ex-viceprimarul Craiovei, şi penelistul Ionuţ Stroe, consilier local şi director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Tineret. În colegiul 4 Valea Roşie candidează pedelistul Ionel Pană, consilier judeţean şi fost director CEZ, pesedistul Florentin Gust, fostul şef al studenţilor la nivel naţional, în prezent vicepreşedinte ANT, şi liberalul Mihai Lupoi.

 

Rapsodul Gioancă, în competiţie cu Schutz şi Vişan

 

La Filiaşi, în colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor, pe buletinele de vot se vor găsi numele pesedistului Petre Petrescu, secretar general al organizaţiei judeţene şi consilier judeţean, al liberalului-şef la Garda de Mediu, Marin Costache, şi a pedelistei Ileana Şerban, consilier judeţean. În colegiul 6, care include, printre altele şi comuna Cetate, va candida directorul Direcţiei Agricole, Cornel Popa, din partea PD-L, deputatul PSD Claudiu Manda şi primarul PNL din Pleniţa, Puiu Calafeteanu.

În cel mai mic colegiu din Dolj, Calafat, va candida ministrul pentru relaţia cu parlamentul, deputat PNL, Mihai Voicu. Acesta se va bate cu fostul primar din Calafat, pesedistul Petre Trăistaru, şi cu pedelistul ex-pesedist şi penelist Stelian Voinea, directorul Spitalului din Calafat.

La Băileşti, în colegiul 8, intră în lupta pentru un fotoliu de deputat pesedista Maria Schutz, care îi va avea contracandidaţi pe secretarul general al PD-L Dolj, Gelu Vişan, şi pe directorul liberal de la Direcţia Silvică Eugen Gioancă, des invitat la emisiuni folclorice în calitate de rapsod.

În colegiul 9 Segarcea, pentru care şi-au disputat aprig candidatura mai mulţi pesedişti, va candida deputatul PSD Valeriu Zgonea, secretarul Camerei Deputaţilor. Împotriva acestuia vor lupta primarul PD-L din Călăraşi, Vergică Şovăilă, şi penelista şefă a Inspectoratului Şcolar, Luminiţa Popescu.

În colegiul 10 Dăbuleni, alături de şeful său de partid îşi va încerca puterea fostul preşedinte al PSD Dolj deputatul Ion Călin, care va candida împotriva fostului director al Direcţiei Apelor, pedelistul Ştefan Stoica, şi a penelistului director la ISCIR, Victor Bujor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII