15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIlie Sârbu va fi preşedintele Senatului

Ilie Sârbu va fi preşedintele Senatului

Ilie Sârbu a fost ales astăzi preşedintele al Senatului din al treilea tur de scrutin, în care au intrat Ilie Sârbu-PSD şi Radu Câmpeanu-PNL, senatorii PD-L şi PRM neparticipând la vot.

La primul tur de scrutin, în urma numărării oficiale, din totalul de 82 de voturi valabil exprimate, candidatul PSD Ilie Sârbu a obţinut 43 de voturi, cel al PNL, Radu Câmpeanu,- 29, iar Gyorgy Frunda, propus de UDMR -10. Senatorii PD-L şi PRM nu au participat la vot.

Cel de-al doilea tur de scrutin nu a reuşit să impună un învingător – din 78 de voturi valabil exprimate, 45 au fost pentru Sârbu şi 33 pentru Câmpeanu. Regulamentul prevede ca abia din al treilea tur de scrutin să câştige cel care obţine majoritatea voturilor celor prezenţi, astfel că Ilie Sârbu a fost ales preşedinte din a treia încercare. În turul al treilea, din 75 de voturi valabil exprimate, Sârbu a obţinut 43 de voturi şi Câmpeanu 32.

Votarea preşedintelui Senatului a fost întreruptă de două ori, din cauza eşecului rezultatului negocierilor solicitate de PRM. După ce iniţial au cerut o pauză de consultări, liderii PRM, în frunte cu preşedintele Corneliu Vadim Tudor, au anunţat că nu s-a ajuns la nicio concluzie şi au solicitat ca alegerea şefului Senatului să fie amânată pentru mâine, iar şedinţa de azi să continue cu discutarea proiectelor de lege din ordinea de zi. Liderii PRM au precizat că, în cazul în care propunerea lor nu este validată, vor părăsi sala. 

 Neînţelegerile au dus la un nou tur de consultări, care însă nu s-au finalizat cu niciun rezultat. Liderul PRM a susţinut că se doreşte de fapt neluarea în dezbatere a ordonanţelor de urgenţă privind modificarea votului uninominal, aflate pe ordinea de zi a Senatului şi se intenţionează să se "consume timpul", sugerând o înţelegere PNL şi PSD pe această chestiune.

În final, la propunerea liderului grupului UDMR, Verestoy Attila, preşedintele de şedinţă, senatorul PNL Norica Nicolai, a solicitat începerea votării, în absenţa colegilor PD-L şi PRM, care nu au luat parte la scrutin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU