3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeatrul pentru mici şi mari

Teatrul pentru mici şi mari

Dacă spectatorii craioveni s-au amuzat joi alături de actorii Teatrului „Nottara“, cei mici au ascultat cuminţi ieri povestea cocoşului din „Punguţa cu doi bani“.

„Soţul păcălit“, de Moliere, a fost spectacolul care a adunat joi, în cadrul Zilelor Municipiului Craiova, un public numeros. De această dată, craiovenii au fost martorii unei comedii spumoase, o poveste în stilul inconfundabil al lui Moliere despre raporturile conjugale. Un bărbat căsătorit cu o femeie mult mai tânără decât el, înnebunit de gelozie, ajunge, în urma intrigilor celor apropiaţi, să afle lucruri noi despre el. Este conştient că o mare pacoste i-a căzut pe cap, din moment ce şi-a ales o „soaţă de neam“, căci, „uite aşa bogat cum sunt, n-ar fi trebuit să mă însor“. După ce-şi face singur morală, devine, odată ajuns acasă, martorul infidelităţii soţiei sale, mult mai tânără, de viţă nobilă. Un oarecare Lubin, trimisul lui George Dandin, nobilul îndrăgostit de Angelica, dă nas în nas cu soţul acesteia. Fără să-i cunoască identitatea, îi deconspiră planul stăpânului său, precizând că soţul „trebuie păcălit fără să simtă“. De aici încolo începe lupta sa, presărată cu umor, de a-şi surprinde soţia infidelă şi de a le aduce dovezi temeinice părinţilor care „nu glumesc cu onoarea lor“. Replicile de un umor debordant şi situaţiile hazlii au făcut deliciul publicului, până la finalul piesei, când şi cea din urmă încercare de salvare a unei căsnicii imposibile eşuează. Soţul păcălit rămâne un soţ veşnic păcălit.

 

„Cucurigu, boieri mari, daţi punguţa cu doi bani!“

 

Micuţii craioveni au fost invitaţi în Piaţa Prefecturii de actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri“ ca să asculte povestea cocoşului năzdrăvan din „Punguţa cu doi bani“. Cu părinţii, bunicii sau doamnele educatoare, mâncând cu poftă turtă dulce, halviţă sau kurtos de la Târgul Meşterilor Populari, copiii au cântat şi l-au susţinut pe cocoşul care încerca să-şi recupereze punguţa cu doi bani de la boierul cel lacom. „Cucurigu, boieri mari, daţi punguţa cu doi bani!“, striga cocoşul.
„Dă-i punguţa, dă-i punguţa, că e a lui!“, strigau şi copiii. „Mă, boier, te bat dacă nu i-o dai“, l-a ameninţat un băieţel pe boierul cel rău. Apostrofat de bunică, acesta a avut însă o replică. „Păi, dacă nu e cuminte, nu trebuie să îi dăm bătaie?“. Cum totul s-a terminat cu bine, boierul a scăpat şi de bătaie, şi de certurile copiilor şi, până la urmă, chiar s-a împrietenit cu ei, după ce a promis că nu îl va mai supăra pe cocoş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS