5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă

România va trece oficial la ora de iarnă (ora Europei Orientale), în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 4.00 va deveni 3.00. Duminică, toate ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, ziua devenind cea mai lungă din an, cu 25 de ore. Acest lucru înseamnă, în primul rând, o oră în plus de somn în weekend. Mai multe ţări din Europa şi Statele Unite ale Americii vor da ceasurile cu o oră în urmă.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a soarelui. Cel care a sugerat pentru prima oară această măsură a fost Benjamin Franklin, în 1784. Totuşi, metoda a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul primului război mondial, în 1916, de câteva ţări din Europa.

Conform Institutului Astronomic al Academiei Române, începând de duminică, România va trece din nou la ora fusului 2, diferenţa dintre ora oficială a ţării noastre şi timpul universal (numit impropriu şi GMT) urmând să fie de numai două ore. Programul unităţilor economice, sociale şi culturale din întreaga ţară va rămâne neschimbat.

În transportul feroviar de călători se va menţine mersul trenurilor interne, iar pentru cele internaţionale, circulaţia va fi corelată prin grafice cu cea a trenurilor din ţările vecine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII