Carnaval de Bănie

Autori
Etichete , , , ,


Parada personajelor din lumea circului, muzica şi dansurile populare i-au încântat pe craioveni.

 

Mii de oameni au asistat aseară la parada circului şi la spectacolul de pe scena din Piaţa „Mihai Viteazul“. Actori ai Teatrelor „Marin Sorescu“ şi „Elena Teodorini“ din Craiova, „Elpis“ din Constanţa, „Radu Stanca“ din Sibiu, „Tony Bulandra“ din Târgovişte, „Lucia Sturza Bulandra“ din Bucureşti, studenţi de la Facultatea de Sport şi Catedra de Artă Dramatică din cadrul Universităţii Craiova, elevi ai liceelor din Bănie, dansatori ai Ansamblului „Maria Tănase“ au jucat pentru o seară roluri de clovni, artişti de circ, acrobaţi. La parada „Lumea circului – Omagiu omului care mai ştie să râdă“ au defilat zeci de personaje costumate în animale din arena circului: maimuţe, girafe şi zebre. Nu au lipsit elefantul uriaş, care din când în când scotea pe trompă artificii, jongleriile cu focul şi oamenii pe picioroange. Atracţiile au fost însă trabantul clovn cu un nas specific, trabantul accesorizat cu girafă deasupra, un altul cu un cal sau cu o zebră. Hohotele de râs nu au lipsit de la parada circului. Maşinuţele Trabant dădeau din când în când semne de oboseală, născând comentarii în rândul asistenţei. Şi totuşi, şi-au dus misiunea la bun sfârşit, chiar dacă fumul lor făcea ca spectatorii să strâmbe din nas. Două bătrânele, vrăjite de jocul artiştilor de circ şi cu gândul probabil la vremurile copilăriei, băteau frenetic din palme. Şi pentru ca spectacolul să fie complet, jongleriile cu foc au încins atmosfera la final. Apoi, personajele paradei s-au retras, lăsând loc pe scenă actorilor şi dansatorilor. Focurile de artificii s-au aprins şi alţi clovni au urcat pe scenă. A fost seara în care omenii şi-au amintit să râdă.

 


Hai să-ntindem hora mare!

 

Dacă e vineri seară e joc şi voie bună. În cartierul Craioviţa Nouă s-a dat un chef pe cinste de Zilele Municipiului Craiova. Cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică populară şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ au încins atmosfera şi i-au făcut pe craioveni să uite de frig şi de griji. Gazdă bună le-a fost Niculina Stoican, care a adus în scenă, rând pe rând, nume mari ale muzicii populare româneşti: Maria Ciobanu, Laura Lavric, Sava Negrean Brudaşcu, Stana Izbaşa, Cornelia şi Lupu Rednic, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian şi mulţi alţi interpreţi, care au cântat şi au dansat patru ore. Nu a durat mult până ce craiovenii

s-au prins în joc, au învârtit horele şi sârbele şi au chiuit aşa cum numai oltenii adevăraţi ştiu să o facă. Au stat deoparte cei mici şi cei bătrâni, care, lipiţi de gardurile de protecţie, îi priveau fascinaţi pe cântăreţi. Bătrânele îşi ştergeau câte o lacrimă cu batista atunci când Maria Ciobanu le cânta de dor şi jale, iar copiii chiuiau şi aplaudau la jocurile şi cântecele pline de voie bună ale Corneliei şi ale lui Lupu Rednic. „Vreau să iau autografe de la toţi că îmi plac şi îi ascult mereu acasă. Îi cunosc. Uite-l pe Lupu, pe Cornelia şi pe Maria Ciobanu. Mai îmi plac Mîţu şi Enceanu“, a spus Bianca, o fetiţă de şapte ani care ţinea în mână mai multe foi şi un pix şi le făcea cu mâna cântăreţilor favoriţi. Şi cum de la un chef oltenesc nu poate lipsi băutura şi friptura, cei prezenţi s-au încâlzit la un pahar de vin şi au pus micii şi friptura pe grătar. De atâta joc şi voie bună, câţiva craioveni şi-au rătăcit copiii prin mulţime. Micuţii au fost recuperaţi de jandarmi şi aduşi pe scenă, unde

şi-au strigat părinţii. Imediat mama, tata sau bunica au venit să îşi ia odraslele, care au primit între timp mângâieri şi autografe de la vedete. Petrecerea s-a prelungit până târziu, în noapte, când pe cer au apărut artificii.Comenteaza acum

8 Comentarii

 1. irina said:

  De asemenea liceeni din aproape toate liceele din craiova au defilat aseara in aceiasi parada -pe ei ati uitat sa ii mentionati-.Ei s-au pregatit de doua saptamani impreuna cu profesorii in fiecare zi la scoala numarul 2.Speram ca v-am incantat si ca va facut o deosebita placere sa ne priviti!O zi buna!

 2. somoza said:

  noi nu putem merge pe drum de foame si ne tinem de chefuri.ne spune cineva cat sa cheltuit din badi publici cu zilele craiovei.

 3. pt somoza said:

  Mars la munca daca nu poti merge de foame, v-ati invatat cu totii sa strigati ca nu puteti merge de foame. LENESII si IMPUTITII nu pot merge de foame, iar tu de numeri printre ei din moment ce facei afirmatia “noi…. ”

 4. George said:

  carnavalul de prostit oamenii ! Si cu muzica populara la fel …E jalnica aceasta sarbatoare, momente de snobism si chefuire , ca la tot romanu` ! Dom` primar, da` cati bani publici ati cheltuit pe toata mascarada asta? Un cal din ala din plastic l-ati cumparat din China cu 1.000 ( o mie) de euro … elefantul ala e sudat din sarma si fier si acoperit cu o panza … am asistat la “confectionarea” lui ….asta le aratati craiovenilor de ziua lor? Plus niste Trabanturi obosite… dar la ce pret ? Rusine !!!

 5. teo said:

  pt. GEORGE.tu ai privit cum s-a confectionat elefantu’ da eu sunt cel care l-a facut. asa k MA MANDRESC. Rusine tie k nu stii sa apreciezi

 6. somoza said:

  pr.cel ce ma jigneste.eu am muncit la stat si apoi la privat 46 si 6 luni efectivi si am o pesie de 653 de roni si am avut munci de raspundere in aceasta perioada,nu stiu cit citigi tu probabil ca faci parte din gasca hotilor care is permit sa risipeasca banul public dupa bunul lor plac.asa ca ciocul mic.

 7. hm said:

  Un mare rahat!Nimic in plus!Ca si tot ce este in tara asta si nimic deosebit la olteni! Mimam pana si viata si ne prefacem ca e …beton…!!!

 8. Dan D-orulet R-otariu said:

  INCONSTIENTA sta cu SOLOMON la masa! Cand e cazul sa facem economie pentru ca negura economica e langa noi, ne apucam de bairamuri! Toti cantaretii ecestia costa. COSTA contribuabilul. Democratia inseamna ca eu conduc impreuna cu ceilalti ca mine! In fapt nu avem nici o parghie sa tragem de maneca un Primar chefliu si risipitor!

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 25 octombrie 2008

Actualitate

» Carnaval de Bănie
» GdS i-a premiat pe câştigători
» România trece la ora de iarnă
» Invitaţie la „Recreaţii cu Babi“
» Premiile Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“
» Gazeta de Sud, premiată pentru publicistică
» Teatrul pentru mici şi mari
» Ziua solemnă
» Scorpions, rock’n’roll forever
» Procesiune cu moaşte pe străzile Băniei
» OJPC, la grădiniţă
» Frigul bate factura la căldură
» CEZ dezgheaţă frigidere
» Mai aproape de Dumnezeu!

Local

» Elev ucis în bătaie de un coleg
» Scurte ştiri
» Examenul auto, de la hârtie la calculator
» Executare cu îmbrânceli
» Spital de urgenţă, „ridicat“ pe hârtie
» DA salariilor profesorilor
» Scurte stiri
» Scrisul Românesc şi mirajul artei
» Genial la Paris, incomod în România!
» Colţul jiunimistului
» Cocalarii spun lucruri trăsnite
» Hobby pentru aplauze
» Agăţi, deci exişti
» Definitely, Maybe

Dolj

» Căruţaş omorât de cal
» Drumuri judeţene pe modelul Bechtel

Gorj

» Şi-a tăiat gâtul cu capacul de la cutia de pateu

Sport

» Handbaliştii din Bănie joacă la Caracal
» Scurte ştiri
» Război în Zăvoi
» Deplasare grea pentru FC Drobeta
» Moldovenii, bătuţi de Piţurcă
» Fanii cred în victorie
» Stopaţi invincibilitatea Mediaşului!

Magazin

» De la minciună la mitomanie
» Scrisoarea de dragoste, o surpriză plăcută
» Formula unei căsătorii fericite
» Siesta, o binefacere
» Fereşte-te de radar
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită
» Horoscop

Top