12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLidia Bărbulescu: Procurorii-şefi trebuie numiţi de CSM

Lidia Bărbulescu: Procurorii-şefi trebuie numiţi de CSM

Preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, a declarat astăzi că îşi menţine părerea că procurorii-şefi trebuie numiţi de CSM şi că se bucură de faptul că decizia de neconstituţionalitate formulată de CCR pe legea adoptată de Senat în acest sens "se referă doar la formă, şi nu la fondul cauzei".
"Eu sunt cunoscută ca fiind o persoană consecventă, prin urmare, trebuie să respectăm deciziile CCR, dar mă bucur că această decizie se referă numai la formă şi nu la fondul cauzei, pentru că, cu privire la fondul cauzei am aceeaşi părere. Constituţia este clară, atributul numirii în funcţii de conducere, care înseamnă de fapt o promovare, care ţine de cariera magistratului trebuie să fie atributul CSM, pentru că aşa spune Constituţia", a declarat preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, prezentă la şedinţa Comisilor juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a prezenta raportul de activitate, pe 2007, al instituţiei pe care o conduce.
Bărbulescu a mai spus că, deşi există o prevedere constituţională care  "mai conferă încă ministrului Justiţiei posibilitatea de a face propuneri", CSM va susţine, la modificarea Constituţiei, "scoaterea din ecuaţie şi a ministrului justiţiei cât este vorba de numirile magistraţilor atât în funcţii de conducere cât şi în funcţii de execuţie".
Curtea Constituţională a decis săptămâna trecută, în urma sesizării PD-L, că modificările legislative făcute de Senat, prin care procurorii-şefi sunt numiţi de CSM şi nu de preşedinte, sunt neconstituţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII