9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu nu s-a înţeles cu sindicatele

Tăriceanu nu s-a înţeles cu sindicatele

Premierul i-a invitat ieri pe reprezentanţii sindicatelor la guvern pentru a discuta despre efectele negative care ar putea apărea în economie odată cu acceptarea creşterii salariilor bugetarilor cu 50%.

 

Sindicaliştii nu au ajuns ieri la nici un acord cu premierul Călin Popescu Tăriceanu în ceea ce priveşte creşterea salariilor bugetarilor cu 50% şi anunţă că se pregătesc să declanşeze greva generală, după ce şeful guvernului a refuzat orice fel de discuţii legate de majorări salariale.

 

„Trebuie să găsim o soluţie de perspectivă, nu de moment“

 

Tăriceanu a spus ieri, la începutul discuţiilor cu sindicatele de la Palatul Victoria, că nu va negocia majorarea salariilor, ci va căuta să găsească împreună cu acestea soluţii de perspectivă pentru solicitările salariale ale bugetarilor. „Nu am organizat azi negocieri salariale. V-am chemat să purtăm o discuţie serioasă şi responsabilă pe un subiect care ne frământă şi pe unii, şi pe alţii. E o provocare majoră şi trebuie să găsim o soluţie de perspectivă, nu una de moment“, a spus premierul.

Acesta a arătat că înţelege solicitările sindicaliştilor pentru creşterea nivelului de trai prin mărirea salariilor, dar consideră că astfel de discuţii trebuie să pornească de la o bază economică, şi a criticat în acest context deciziile recente ale parlamentului legate de majorările salariale în învăţământ. Şeful guvernului a adăugat că astfel de decizii nu pot să nu ţină seama şi de conjunctura financiară internaţională.

 

„Nu avem ce discuta despre o majorare
a salariilor“

 

Sindicaliştii au plecat de la Palatul Victoria fără nici un rezultat.

„Tăriceanu ne-a transmis că, până la promovarea legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, nu avem ce discuta despre o majorare a salariilor în sectorul bugetar“, a declarat la finalul negocierilor preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu. Acesta a anunţat că sindicaliştii nu vor renunţa la revendicările salariale şi că se pregătesc de declanşarea grevei generale.

La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat că noi discuţii cu premierul, privind creşterea salariilor bugetarilor, vor avea loc după ce Curtea Costituţională va da un verdict cu privire la majorarea lefurilor profesorilor. „Premierul ne-a transmis că doreşte promovarea unei legi de salarizare a personalului din sistemul bugetar, precum şi păstrarea în 2009 a unei politici salariale asemănătoare cu cea din acest an. Săptămâna viitoare, guvernul va trimite către parlament şi către Consiliul Economic şi Social bugetul de stat pe anul 2009, şi aşteptăm să vedem ce cheltuieli salariale sunt prevăzute pentru anul viitor“, a spus Hossu.

 

„Nu sunt bani“

 

Premierul Tăriceanu a declarat la finalul negocierilor cu sindicaliştii că nu există bani pentru majorările salariale solicitate, chiar dacă judecătorii de la Curtea Constituţională vor decide că legea adoptată de parlament privind creşterea salariilor cadrelor didactice cu 50% este constituţională.

„Vreau să fiu foarte clar. Chiar în cazul în care Curtea Constituţională ar da un aviz favorabil, vă spun foarte clar: nu sunt bani! Să nu îşi imagineze cineva că sunt banii puşi undeva şi doar aşteptăm să îi plătim. Nu sunt bani pentru aceste majorări salariale“, a spus premierul. El a adăugat că o eventuală decizie de majorare a salariilor ar fi „cu atât mai nesăbuită“ în contextul crizei financiare internaţionale.

Revendicări în lanţ

Discuţiile dintre reprezentanţii sindicatelor şi primul-ministru au loc după ce joi aproape 100.000 de funcţionari publici din administraţie şi finanţe au organizat o grevă de avertisment, cerând majorarea salariilor cu 50%. La rândul lor, sindicaliştii din sănătate cer o mărire a salariilor cu 50-60%. Solicitările vin după ce parlamentul a votat mărirea cu 50% a salariilor în învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS