13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul vrea să-şi salveze imaginea

Guvernul vrea să-şi salveze imaginea

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a criticat guvernul, pe care îl consideră vinovat de eşecul negocierilor cu sindicatele.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri la Craiova că întâlnirea dintre premierul Tăriceanu şi sindicate este un „demers tardiv şi ipocrit“ şi că nu reprezintă altceva decât o încercare disperată a guvernului de a-şi salva imaginea. „Dialogul premierului cu sindicatele a venit prea târziu şi a avut un rezultat previzibil. Este, de fapt, şi anormal dacă avem în vedere faptul că, de doi ani şi jumătate, Consiliul Economic şi Social nu a mai funcţionat în România. Este ceea ce reprezintă aroganţa şi dispreţul guvernării de dreapta, care a refuzat sistematic dialogul cu partenerii sociali. Guvernul, în acest moment, încearcă să-şi salveze imaginea şi doreşte cu orice preţ să găsească un vinovat în afara propriilor lor politici şi decizii“, a spus Geoană.

 

Geoană: Salariile pot şi trebuie să fie mărite

 

Liderul PSD a adăugat că iniţiativa majorării salariilor profesorilor şi cadrelor medicale nu poate fi considerată „pomană electorală“, deoarece majoritatea dascălilor şi angajaţilor din sistemul sanitar au votat, în 2004, cu Alianţa Dreptate şi Adevăr, nu cu PSD. „Este un lucru evident pentru toată lumea că situaţia actuală din România se degradează din punct de vedere social şi este cu atât mai revoltător cu cât am avut ani prelungiţi de creştere economică importantă. Nu este vinovat profesorul debutant de la ţară pentru faptul că inflaţia s-a dublat, că preţul la alimente şi energie creşte cu 10-20% semestrial, că dobânzile la credite cresc cu până la 30%, că accizele evaluate în euro se măresc, în timp ce moneda naţională se depreciază, iar puterea de cumpărare scade. De aceea, din punctul nostru de vedere, salariile profesorilor şi ale bugetarilor cu venituri mici pot şi trebuie să fie mărite. Nici Bursa de la Bucureşti, nici Bursa de la New York, nici cea de la Londra nu se prăbuşesc din cauza acestei eventuale măriri“, a spus Geoană. Liderul social-democrat a mai spus că bani pentru majorarea salariilor există, deoarece 35% din bugetul pe anul 2008 este încă necheltuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS