17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeneral Motors şi Chrysler ar putea fuziona

General Motors şi Chrysler ar putea fuziona

General Motors (GM) poartă discuţii cu rivalul său mai mic Chrysler LLC în vederea unei fuziuni, care ar alipi primul şi al treilea producător american de maşini, într-un moment în care ambele companii se străduiesc să taie costurile şi să facă rost de fonduri, a spus o sursă citată de Reuters.

Separat, Ford Motor Co vrea să vândă acţiuni din pachetul majoritar pe care îl deţine la compania japoneză Mazda Motor Co, potrivit unei alte surse citate de Reuters.

În plus, săptămânalul de afaceri Barron's a anunţat că GM vrea să ceară un împrumut de la banca centrală americană, Federal Reserve, din facilitatea de credit a acesteia, din cauza blocajului financiar din piaţă care o împiedică să se împrumute din altă parte.

Toate acestea au loc în condiţiile în care toţi cei trei producători de maşini cu sediul în Detroit se confruntă cu cea mai mare scădere a vânărilor din SUA din ultimii 15 ani şi trebuie să răspundă în faţa investitorilor şi creditorilor dacă au fonduri suficinte cu care să facă faţă situaţiei.

Reprezentanţii Cerberus Capital Management, fondul privat de investiţii care controlează 80,1% din acţiunile Chrysler, nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii. Chrysler şi GM au refuzat să comenteze şi nici reprezentanţii Ford nu au putut fi contactaţi.

Cerberus poartă discuţii şi cu alte companii, precum Renault-Nissan, pentru vânzarea Chrysler, a mai spus sursa citată de Reuters şi a adăugat că orice înţelegere ar trebui să ţină, însă, cont şi de finalizarea vânzării către Cerberus a pachetului de 19,9% pe care îl are Daimler AG la Chrysler.

Cerberus declara luna trecută că a anunţat Daimler că e interesată să îi cumpere pachetul pe care îl deţine la Chrysler.

Acţionarii Chrysler şi GM au purtat doar discuţii incipiente, "de explorare" cu privire la fuziune, a menţionat sursa.

Discuţiile dintre GM şi Cerberus, anunţate mai întâi de New York Times şi Wall Street Journal, au demarat în urmă cu mai bine de o lună şi nu e sigur că vor duce la o înţelegere, mai spune Reuters.

Wall Street Journal a spus că Cerberus propusese un schimb de active cu GM, care i-ar fi asigurat fondului privat de investiţii controlul integral asupra companiei financiare GMAC. În schimb, GM s-ar fi ales cu activele Chrysler care înregistrează pierderi.

Cerberus deţine, în prezent, 51% din GMAC, aceasta fiind o fostă companie financiară captivă a grupului GM, care a fost expusă la tranzacţii pe piaţa ipoetacră din Statele Unite. GM deţine restul de 49% din GMAC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS