12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEurogara Craiova - gata pe 1 aprilie

Eurogara Craiova – gata pe 1 aprilie

Constructorul Cavi-Imexco promite că în primăvară gara în varianta modernizată va fi funcţională. Întreaga lucrare a fost evaluată până acum la 3,34 milioane de euro. Firma Cavi susţine că fisurile apărute la cutremurul din 1977 au determinat lucrări suplimentare de consolidare, care au decalat termenul de execuţie cu un an şi jumătate.

Eurogara CFR Craiova va fi funcţională cel mai târziu pe 1 aprilie 2009, a anunţat ieri Viorel Călin, patronul Cavi-Imexco SRL, societatea care se ocupă de executarea lucrărilor de modernizare, în calitate de subcontractor al Wiebe GmbH & Co KG Germania, antreprenorul general angajat de Compania Naţională (CN) CFR SA în acest sens. Potrivit lui Călin, jumătate din sala de aşteptare va fi dată în funcţiune până la sfârşitul acestui an.

„După 15 decembrie, teoretic nu se mai pot face plăţi, iar noi vom lucra în funcţie de bani. Cum aceştia vin cu o întârziere de 90 de zile înseamnă că vom avea la dispoziţie acest interval pentru a finaliza lucrările, deci lucrarea va fi dată în funcţiune la sfârşitul lunii martie, cel mai târziu la începutul lui aprilie 2009. În prealabil însă, vom trece la modernizarea zonei actuale a caselor de bilete, care vor fi mutate în aria realizată deja, unde se lucrează la retuşuri. Jumătate din sală va fi funcţională de sărbători“, a explicat Viorel Călin situaţia din şantier. Directorul susţine că, din cauza lucrărilor de consolidare neprevăzute în proiectul iniţial, lucrările au fost întârziate cu cel puţin un an şi jumătate. „Clădirea gării a suferit fisuri la structura de rezistenţă în urma cutremurului din 1977, iar consolidările nu erau prevăzute în proiectul iniţial. S-au făcut expertizări, proiectări şi detalii de execuţie locale, care au avut nevoie de acceptul băncii finanţatoare. Acest lucru a întârziat lucrările cu un an şi jumătate“, a mai spus Viorel Călin.

 

O aripă a clădirii a intrat în modernizări mai târziu

 

Potrivit CN CFR SA, contractul dintre companie şi firma germană Wiebe GmbH & Co KG pentru modernizarea gării a fost semnat în iunie 2005, la valoarea de 2,22 milioane de euro. CFR susţine că lucrările prevăzute iniţial au fost executate în proporţie de 100%, rămânând o aripă a clădirii disputată în momentul angajamentului. „În momentul elaborării proiectului tehnic, compania era angajată într-un proces privind recuperarea proprietăţii şi a Corpului B, acesta fiind ocupat de proprietarul unui restaurant privat. Din această cauză, proiectantul nu a avut acces pentru a pregăti un proiect tehnic complet. După ce compania a recâştigat Corpul B, accesul constructorului a fost permis în primul trimestru al anului 2006, fiind necesară suplimentarea lucrărilor. Valoarea actuală a lucrărilor este de 3,34 milioane de euro, iar suma se aşteaptă să crească în funcţie de cerinţele lucrărilor din şantier. În prezent, lucrările sunt în curs de execuţie, stadiul fizic fiind de 80%“, se spune într-o adresă primită din partea CN CFR SA. Conform executantului Cavi-Imexco, lucrările de modernizare la Corpul B vor mai dura, ele fiind întârziate de procesul pentru eliberarea spaţiului. „Vom face lucrările, dar nu le vom preda la cheie. CFR a primit oferte din partea unor firme importante de fast-food pentru această locaţie, pentru care vor face propriile amenajări, în funcţie de specific. Nu are rost să punem un tip de gresie sau de faianţă, pentru ca apoi firma chiriaşă să schimbe totul“, a mai spus Viorel Călin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII