17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDistrigaz ameninţă statul

Distrigaz ameninţă statul

Decizia ANRE de a nu se scumpi gazele naturale de la 1 octombrie a determinat compania Distrigaz să ameninţe că tot va majora preţul gazului şi că va recupera „riguros“ pe viitor de la consumatori pierderile pe care le înregistrează acum.

Distrigaz Sud, furnizorul de gaze naturale din zona sudică a ţării, avertizează dur că decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de a nu majora cu 12% tariful la gaze, aduce pagube însemnate companiei. Furnizorul de gaze are cel mai agresiv răspuns la o decizie a statului român, prin ANRE, de la preluarea companiei de către GDF Suez şi până acum. Printr-un comunicat de presă, Distrigaz lasă să se înţeleagă că scumpirile la gaze vor surveni cumulat în viitorul apropiat, în detrimentul consumatorului: „Pentru consumator, cu cât se amână mai mult timp aplicarea metodologiei de tarifare, ale cărei efecte sunt graduale, cu atât situaţia va fi mai dificilă din cauza impactului social şi economic“. De asemenea, compania de gaze avertizează imperativ că din cauza scumpirii gazelor ruseşti are pierderi uriaşe, pierderi care vor fi recuperate tot de la clienţi, mai devreme sau mai târziu.

Vor recupera pierderile cu orice chip

Marii perdanţi vor fi tot clienţii, care mai devreme sau mai târziu tot vor plăti în plus pentru gazul consumat în această perioadă. Reprezentanţii companiei furnizoare de gaze sar la gâtul statului român şi susţin că sumele mari care se facturează acum pentru gazul de import vor fi recuperate „riguros“ de la clienţi: „Pentru a nu deteriora sănătatea financiară a companiei, Distrigaz Sud va fi nevoită să adopte o atitudine riguroasă în ceea ce priveşte gestionarea recuperării sumelor facturate“. În urmă cu două săptămâni, Distrigaz Sud a solicitat ANRE o majorare cu 12% a tarifelor la gazele naturale livrate populaţiei, însă ANRE a răspuns negativ, motivând că nu se justifică o creştere a preţului gazelor de la 1 octombrie.
Într-o conferinţă de presă organizată recent la Craiova, staff-ul Distrigaz Sud a menţionat că pierderile actuale ale companiei cauzate de scumpirea gazelor ruseşti vor fi recuperate de la clienţi în primul trimestru din 2009. Doar 40% din gazele utilizate în România provin din import, iar 60% din producţia internă. Furnizorul de gaze a menţionat că gazul de la ruşi reprezintă, în medie, „o treime din consumul total de gaze“ din ţară. În vara acestui an, gazele s-au mai scumpit pe 1 iulie, cu 12,5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII