16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞcoala începe pe şantier

Şcoala începe pe şantier

Toamna nu se mai numără bobocii, ci şcolile-şantier şi cele care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Aproximativ jumătate dintre unităţile de învăţământ doljene şi mai puţin de un sfert dintre structurile lor (şcoli fără personalitate juridică) pot asigura elevilor condiţii decente precum şcolile surori din UE.

Cămine culturale sau alte clădiri de şcoli sunt locuri unde va suna luni clopoţelul pentru sute de elevi şi prichindei de grădiniţă doljeni. Motivul este simplu: şcolile unde ar trebui să înveţe sunt încă şantiere, iar pentru câteva luni sau chiar un an vor fi chiriaşi în alte locaţii amenajate ca săli de clasă. „Dintre cele 251 de unităţi de învăţământ, 132 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar din cele 614 structuri ale şcolilor, 450 vor funcţiona şi în acest an fără aceasta. Elevii din 19 unităţi de învăţământ vor începe cursurile în alte locaţii pentru că firmele nu au terminat lucrările de reparaţii, reabilitări sau consolidări“, a explicat Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Şcoala şi Grădiniţa din Brabova, Şcolile din localităţile Răchita de jos, Marotinu de Jos şi Grădiniţa Urdiniţa nu vor putea obţine autorizaţie de funcţionare din cauza gradului de deteriorare a clădirilor. Alte unităţi de învăţământ nu au primit autorizaţie pentru că în acelaşi local funcţionează şi şcoala, şi grădiniţa, aşa cum este la Pleşoi, Jiul, Raieţi, Murta, Toceni sau Căciulăteşti. Lipsa apei potabile şi a canalizării este alt motiv pentru care anumite şcoli nu vor avea nici în acest an autorizaţii de funcţionare, aşa cum este cazul unităţilor din Ciupercenii Noi, Coţofenii din Faţă, Beloş, Brădeşti sau Mârşani. Şcolile din Desa, Poiana Mare, Cerăt, Gogoşu nu au nici canalizare, nici grupuri sanitare.

 

Şcoală fără geamuri

 

19 unităţi de învăţământ nu îşi vor deschide porţile pe 15 septembrie pentru elevi, deoarece nu au încă uşi. Şcolile sunt în plină reabilitare, băncile, scaunele sau tabla au fost înlocuite cu saci de ciment, schele şi betoane, iar în loc de profesori, în cancelarie găseşti muncitori la picnic.

La Grădiniţa nr. 2 din Valea Stanciului, unde ar trebui să se facă lucrări de consolidare, un singur muncitor plimbă nişte lemne. Până pe 1 decembrie, când constructorul a promis finalizarea lucrării, prichindeii vor gusta din viaţa de elev şi vor sta în şcoala din localitate. În actele oficiale trimise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj la Ministerul Educaţiei, Şcoala cu clasele I-IV din satul Horezu Poenari al comunei Valea Stanciului figurează ca pregătită pentru începerea anului şcolar. În realitate însă, clădirea şcolii nu are toate geamurile. La stradă, termopanele albe lucesc în soare, iar în spate, în loc de geamuri sunt găuri.

„Vedeţi ce frumoasă este! Am adus şi mobilă nouă. Toate şcolile sunt pregătite. I-am adus pe cei de la ajutorul social. De mâine maistrul se apucă şi de faţadă. Punem şi apă curentă anul ăsta şi o să avem şi autorizaţie de-aia“, a explicat Constantin Cărneanu, angajat al Primăriei Valea Stanciului. După ce i s-a atras atenţia că şcoala nu are toate geamurile, funcţionarul a replicat: „Le punem. Zilele astea“.

 

Şcolarii, exilaţi la grădiniţă

 

Şi Şcoala din Gighera este şantier, iar muncitorii luau liniştiţi masa pe iarbă, la umbră, pentru că până pe 1 martie 2009, data când se vor termina lucrările finanţate de Banca Mondială, mai e destul timp. Până atunci, cei aproximativ 200 de elevi care învaţă aici vor fi transportaţi cu microbuzul până la Grădiniţa din Gighera sau la Şcoala din Zăval, acolo unde vor învăţa. „Lucrăm, lucrăm că trebuie să terminăm. Într-o săptămână e gata exteriorul“, a spus unul dintre muncitori. Nici la Şcoala din Cârna firma de construcţii nu a finalizat lucrările, iar elevii vor studia într-o clădire veche din incinta unităţii de învăţământ. Dacă în raportul ISJ Dolj termenul de finalizare este de două săptămâni, în şcoală, pereţii sunt cojiţi, iar în săli nu este pus parchet. Nici secretarelor care lucrează printre muncitori nu le vine să creadă că totul se va termina în două săptămâni. Nu vor însă să spună mai mult. „În două săptămâni? Dacă aşa zic ei… Noi nu ştim. Vorbiţi cu doamna directoare. Nu este aici. A plecat acasă, dar se întoarce în câteva ore“, a spus una dintre secretare (reporterii GdS au ajuns la Şcoala din Cârna ieri, în jurul orei 13.00 – n.r.).

 

Căminul cultural, şcoală de iarnă

 

Şi elevii de la Şcoala 1 Moţăţei, de la Şcolile Orodel, Vela, Sadova, Cernăteşti, Afumaţi, Boureni vor învăţa în alte locaţii. Cei de la Şcolile Bâlta şi SAM Predeşti vor învăţa la grădiniţă pentru o perioadă de timp. Prichindeii de la Grădiniţele Fărcaş şi Tatomireşti vor merge în sălile de clasă de la şcolile din localităţile respective, pentru că nici aici constructorii nu au terminat lucrările. Alţi elevi, cum sunt cei de la Şcolile din Brabova şi Ciupercenii Noi, vor fi mutaţi în căminele culturale.

Nici elevii craioveni nu au scăpat de şantierele din şcoli. 1.117 liceeni de GS Transporturi Auto din Craiova vor fi exilaţi pentru o lună la Şcoala nr. 36 „G. Bibescu“. Cei de la Seminarul Teologic Ortodox vor învăţa până în noiembrie la GS CFR Craiova, aflat la trei kilometri de seminar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS