13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProducţia şi comercializarea alimentelor, supravegheate

Producţia şi comercializarea alimentelor, supravegheate

Comercializarea unor produse alimentare a căror livrare a fost interzisă se va sancţiona cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, retragerea licenţei de fabricaţie şi interzicerea desfăşurării de activităţi în domeniu.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, modificarea şi completarea prevederilor Ordonanţei nr. 42/1995 privind producţia de alimente destinate comercializării. Actul normativ precizează condiţiile şi cerinţele de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici pentru a desfăşura activităţi în domeniu, astfel încât să se asigure protecţia consumatorilor, combaterea falsurilor, a fraudelor şi contrafacerilor şi prevenirea concurenţei neloiale.

 

Licenţele, necesare pentru protecţia consumatorilor

 

Toţi operatorii economici din sectorul alimentar – persoane juridice, asociaţii familiale sau persoane fizice – îşi desfăşoară activitatea în baza licenţelor de fabricaţie acordate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceste prevederi se vor aplica şi producătorilor agricoli, persoane fizice, care, potrivit legislaţiei în vigoare, puteau desfăşura activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare fără licenţe de fabricaţie. Acestea atestă că operatorul economic este capabil să desfăşoare activităţi în domeniul producţiei de produse alimentare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la un nivel de calitate şi siguranţă care să asigure protecţia vieţii şi sănătăţii consumatorilor. Operatorul economic va solicita Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale licenţa de fabricaţie la punerea în funcţiune a fiecărei unităţi. Licenţele se eliberează în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrarea cererii şi după achitarea taxei aferente, de 500 de lei pentru persoanele juridice şi de 250 de lei pentru asociaţiile familiale şi persoanele fizice autorizate. Pentru produsele alimentare care se realizează în unităţi de alimentaţie publică (restaurante, patiserii, cantine etc.) nu se acordă licenţă de fabricaţie, aceste activităţi fiind considerate comerciale, conform Codului CAEN.

 

Atribuţii noi pentru DADR

 

Potrivit noilor prevederi, reprezentanţii Ministerului Agriculturii care au atribuţii de control pot dispune oprirea temporară a livrării pentru comercializarea produselor alimentare, dacă acestea nu îndeplinesc caracteristicile calitative prescrise, dar nu pun în pericol sănătatea sau securitatea consumatorilor şi nici nu constituie falsificări sau substituiri. Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi în cazul în care produsele nu prezintă elementele de identificare şi/sau documentele de însoţire privind calitatea acestora sau dacă problemele nu au fost remediate în termenul stabilit sau au fost constatate în timpul controlului. În judeţ, aceste atribuţii vor fi exercitate de personalul specializat al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

 

Sancţiuni

 

Se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei comercializarea unor produse alimentare a căror livrare a fost interzisă ca urmare a faptului că pot periclita sănătatea sau viaţa consumatorilor, sunt interzise pentru consum sau au termenul de valabilitate expirat. Aceeaşi amendă se aplică şi în cazul desfăşurării activităţilor de producţie a produselor alimentare fără licenţă de fabricaţie.

Comercializarea produselor pentru care s-a dispus oprirea temporară a livrării întrucât nu au certificate de calitate conforme cu standardele naţionale sau nu îndeplinesc caracteristicile prescrise se sancţionează cu amendă de 2.500 de lei la 3.000 de lei.

Fabricarea, ambalarea, manipularea, depozitarea sau transportul produselor alimentare destinate comercializării fără a asigura stabilitatea parametrilor calitativi şi salubritatea se sancţionează cu amendă de la 1.500 de lei la 2.500 de lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul de specialitate împuternicit din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS