11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInventatorii români şi bulgari

Inventatorii români şi bulgari

IMM-urile din cinci judeţe din România şi Bulgaria au prezentat ieri, la Craiova, cele mai recente inovaţii, în cadrul expoziţiei „Cele mai bune practici transfrontaliere în cercetare, inovare aplicate în producţie şi comerţ“.

Expoziţia organizată ieri face parte din proiectul „Pol de competitivitate prin Inovare şi Transfer Tehnologic pentru dezvoltarea economică susţinută a regiunii de graniţă Dunăre 21, Dolj, Olt, Mehedinţi, Vidin, Montana“, derulat de Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software (ARIES) Oltenia, în parteneriat cu Centrul de Informare, Afaceri şi Dezvoltare Regională (IBCRD) Belogradchik şi ARDBC 2000 Montana (Bulgaria). „Expoziţia de produse are scopul de a reuni firmele cu idei inovatoare pentru a crea noi afaceri. La nivel european, aceasta este o stare de fapt“, a declarat Gabriel Vlăduţ, preşedintele ARIES Oltenia, care a explicat că, prin sprijinul entităţilor din reţea, se speră ca ideile inovatoare să fie folosite pe piaţă în cel mai scurt timp, pentru creşterea competitivităţii.

 

Stupul-piramidă creşte productivitatea

 

Vizitatorii expoziţiei de ieri au putut afla de la cercetători informaţii despre aplicabilitatea inovaţiilor lor. A fost expusă „Instalaţia modulară pentru obţinerea produselor apicole ecologice şi dezvoltarea albinelor“, medaliată cu argint la două saloane mondiale (Salonul Mondial de Invenţii de la Bruxelles EUREKA 2005 şi Salonul Mondial de Invenţii de la Budapesta GENIUS 2006) şi una la Târgul Internaţional Bucureşti TIB-INVENTIKA 2006. „Invenţia se referă la un stup piramidal ce conţine un dispozitiv de aerisire şi module interioare pentru fixarea ramelor cu faguri pe orizontală şi verticală“, a precizat Corneliu Hopârtean, unul dintre autorii proiectului, care a explicat că acest stup creează un mediu propice dezvoltării albinelor, ceea ce duce la dublarea productivităţii. Potrivit unui studiu ştiinţific preliminar realizat în Germania, albinele sunt mai puţin agresive, astfel că stupii pot fi aşezaţi chiar şi în apropierea zonelor de picnic.

 

Alte invenţii expuse în Bănie

 

Altă inovaţie se referă la realizarea unui material natural, asemănător cu lemnul, prin reciclare pe bază celulozică. „Este vorba de o reconstrucţie a lemnului de la faza de deşeu. Materialul obţinut poate fi folosit la producerea de mobilier, stucaturi, tavane false“, a precizat Ladislau Doboli, autorul proiectului.

Ion Gheorghe Motorga a expus şi un magneto-generator electric, o invenţie ce se referă la un generator de energie destinat să funcţioneze în locuri izolate (sate, munţi, ferme, vapoare, spaţiul atmosferic şi extraatmosferic), fiind bazat pe mecanismul de transformare a mişcării rectilinii alternative în mişcare de rotaţie prin intermediul unor câmpuri magnetice. Inovaţia a fost răsplătită cu medalia de argint la Salonul de Invenţii de la Geneva din 2002.

Inovatorii au mai expus dispozitive pentru tratamente medicale, pentru tratarea unor afecţiuni ale aparatului respirator şi nu numai, generatoare electrice eoliene şi sisteme de pereţi izolanţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS