13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere dă banii la stat

Electroputere dă banii la stat

Compania va contracta un credit bancar de 70 de milioane de euro, din care 40 de milioane vor merge la stat, iar restul vor fi investiţi în linii tehnologice pentru producţia de locomotive şi vagoane. Totodată, capitalul social al societăţii poate creşte până la 62,5 milioane de euro, prin aportul acţionarilor.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Electroputere Craiova SA a aprobat în şedinţa din această săptămână contractarea unui credit bancar de până la 70 de milioane de euro, pentru a-şi plăti datoriile uriaşe către bugetul de stat, precum şi pentru investiţii într-o nouă linie tehnologică pentru producţia de locomotive şi vagoane.

Directorul economic al unităţii, Cornel Nica, a precizat că împrumutul va fi făcut de la o bancă din România şi va fi girat cu activele Electroputere SA. „Vom face o cerere de oferte pentru acest împrumut. Banii vor fi folosiţi pentru plata datoriilor la stat, unde mai avem de achitat aproximativ 40 de milioane de euro, şi pentru noua linie tehnologică“, a afirmat Nica. Deocamdată, Electroputere se află în discuţii cu importante firme de profil pentru a obţine o licenţă necesară producţiei de locomotive.

 

Mai bine dator băncii decât statului

 

Tot la ultima AGA, Consiliul de Administraţie (CA) a fost autorizat să decidă cu privire la orice majorare de capital, indiferent de procedeul sau modalitatea de realizare, până la un nivel maxim de 233,34 milioane de lei (62,5 milioane de euro), precum şi reducerea numărului de membri din CA, de la şapte la cinci (după ce Cornel Mondea – fostul director general – şi Farajalla Aljarba şi-au dat demisiile).

Electroputere Craiova şi-a mărit pierderile în primele şase luni ale anului cu 1,5 milioane de lei (13%), până la 12,79 milioane de lei (3,48 milioane de euro), în ciuda unui avans semnificativ al veniturilor, care a depăşit uşor ritmul de creştere a cheltuielilor. Conform cotaţiilor din 9 septembrie (0,57 lei/acţiune), compania avea o valoare de piaţă de 20,2 milioane de euro. Pachetul majoritar de 62,8% din acţiunile companiei craiovene este deţinut din toamna lui 2007 de saudiţii de la Al Arrab Contracting Company, care a oferit pe acestea 2,3 milioane de euro. Aceştia s-au obligat, în schimb, să plătească datoriile către stat şi cele comerciale ale societăţii, care se ridicau în acel moment la aproximativ 60 de milioane de euro. Al Arrab trebuia, de asemenea, să investească 20 de milioane de euro şi să pluseze un capital de lucru de 37 de milioane de euro.

Directorul economic Cornel Nica susţine că banii privind capitalul de lucru se regăsesc în majorarea de capital social. „Patronatul aduce 40 de milioane de euro în fabrică, bani care vor fi incluşi în majorarea de capital. Noi am aprobat o creştere până la 62,5 milioane de euro, pentru că trebuie să ţinem cont şi de posibila contribuţie la majorare a celorlalţi acţionari“, a precizat Nica.

În ceea ce priveşte plata datoriilor cu credite bancare, trebuie spus că multe companii româneşti apelează la această sursă de finanţare. Este mai bine să fii dator băncii, în condiţiile în care numai penalizările zilnice ale statului ajung la 36,5% pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII