10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeţinuţii, atraşi de calculatoare

Deţinuţii, atraşi de calculatoare

Cei mai mulţi dintre deţinuţii închişi pentru furt care au participat în ultimul an la cursurile ANOFM de formare profesională au fost interesaţi în special de cele de calculatoare, la absolvirea cărora au primit diplome de operator calculator, a spus directorul Administraţiei Penitenciarelor. Alţi deţinuţi au preferat cursurile de construcţii, bucătărie sau confecţii, în urma cărora au primit diplome de dulgher, tâmplar, parchetar, zidar, bucătar şi lucrător în domeniul confecţiilor şi tricotajelor.

„De când a demarat proiectul iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în august 2007, au participat la cursurile de formare profesională aproape 2.000 de deţinuţi, dintre care 225 s-au angajat deja în muncă. Majoritatea persoanelor au fost angajate în domeniul construcţiilor şi confecţiilor“, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, citat de NewsIn. El a adăugat că 68% dintre cei care au susţinut cursurile de formare profesională sunt persoane închise pentru furt aflate în ultimele nouă luni de detenţie.

În ultimele şase luni au fost înscrişi în acest program 1.456 de deţinuţi, dintre care 1.312 bărbaţi, 54 de femei şi 81 de minori. La cursurile de formare profesională organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în penitenciare pot participa, în prezent, numai deţinuţii care mai au cel mult nouă luni până la eliberare. „Un astfel de curs durează între trei şi nouă luni, şi costă între 600-800 de lei“, a precizat preşedintele ANOFM, Ionel Muscalu. Suma este finanţată integral din bugetul asigurărilor de şomaj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS