10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBoerică blochează centura Severinului

Boerică blochează centura Severinului

Şoseaua de peste 35 de milioane de euro s-a împotmolit în podgoria concesionată pe 49 de ani de Genică Boerică.

 

Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, care a vizitat ieri şantierul şoselei de centură a municipiului Drobeta Turnu Severin, a declarat că lucrările sunt blocate de terenurile deţinute în zonă de regele neîncoronat al returnărilor ilegale de TVA, craioveanul Genică Boerică.

 

„Cum i-au dat lui Boerică terenul în concesiune?“

 

Orban a vrut să vadă cum merg lucrările la centura Severinului, şosea cu patru benzi şi o lungime de 12,6 kilometri, ce are o valoare de 35,53 milioane de euro şi trebuie finalizată în mai puţin de trei ani. Contractul este cofinanţat de Comisia Europeană, prin Facilitatea ex-ISPA (26,48 milioane de euro) şi de bugetul de stat, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor fiind câştigată de firma Tirrena Scavi.

Ministrul a aflat însă de la constructori că aceştia mai au front de lucru doar pentru cel mult 30 de zile, iar apoi lucrarea va trebui oprită la Podgoria Dealul Viilor din Mehedinţi, din care 14 hectare, concesionate pe 49 de ani de Boerică de la Ministerul Agriculturii, nu au fost nici până acum expropriate.

Orban a încercat să rezolve situaţia dând telefon la Ministerul Agriculturii, dar a aflat că afaceristul ar fi lăsat să se înţeleagă că ar accepta un schimb de terenuri doar dacă ar primi o sumă uriaşă de bani (zece milioane de euro).

„Cum i-au dat lui Boerică terenul în concesiune? Obligatoriu, ministrul agriculturii trebuie să rezolve situaţia! Nu avem de gând să ne târâm prin tribunale doar de dragul unora care vor să se îmbogăţească peste noapte“, a spus Orban.

 

Şoseaua din gunoi

 

Altă mare problemă care stă – la propriu – în calea realizării centurii Severinului o reprezintă groapa de gunoi a oraşului, pe care drumul ar trebui să o traverseze, potrivit proiectului.

Imaginea de la intrarea în Drobeta Turnu Severin era, în ziua vizitei ministrului Orban, dezolantă: tone de gunoi, un miros insuportabil, sute de romi care adunau mâncare din groapa de gunoi, iar pe viitoarea şosea caii păşteau în voie.

Bogdan Voiculescu, reprezentantul firmei de construcţii, i-a explicat ministrului că Primăria Drobeta Turnu Severin, dar şi Garda de Mediu „i-au ignorat pe cei care au aruncat mii de tone de piatră şi gunoi pe locul unde se va construi şoseaua“. Cât despre via lui Boerică, Voiculescu a explicat că „trebuie imediat rezolvat cu exproprierea, altfel va trebui să ocolim, situaţie în care costurile se dublează, iar termenele de execuţie se vor prelungi cu cel puţin un an“.

„Centura s-a blocat în terenurile lui Genică Boerică şi în groapa de gunoi a oraşului. Autorităţile locale dau dovadă de nesimţire prin faptul că nu au mutat până acum această groapă de gunoi“, a declarat Orban. Ministrul transporturilor a spus că, totuşi, lucrările la şoseaua de centură sunt în grafic, iar în cazul în care costurile vor depăşi valoarea proiectului, vor mai fi alocate fonduri printr-o ordonanţă de guvern.

Contract reziliat

Chestionat cu privire la DE 70, respectiv la porţiunea dintre Ciochiuţa şi Strehaia, unde firma din Grecia nu a făcut mai nimic pentru a finaliza lucrările, ministrul Orban a spus că va rezilia contractul cu constructorul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII