17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaţiunea Şimnic, înjumătăţită de retrocedări

Staţiunea Şimnic, înjumătăţită de retrocedări

Controversata retrocedare a terenurilor de la Staţiunea de cercetare Şimnicu de Sus va începe în această săptămână, când la şedinţa Comisiei Judeţene de Fond Funciar se aşteaptă să fie restituite aproape 1.000 de hectare de teren.

Despre retrocedarea terenurilor administrate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Şimnicu de Sus din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole s-a vorbit încă de acum un an, dar nu în termeni pozitivi. Aşa cum s-a întâmplat la fiecare restituire masivă de pământ făcută în baza legilor funciare, şi în jurul celei de la Şimnic s-au ţesut diferite poveşti. În aproape toate variantele sunt implicate personaje influente din Craiova, cunoscuţi latifundiari autohtoni. Controversa, alimentată şi de cercetările Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul retrocedărilor de la Staţiunea didactică Banu Mărăcine, a făcut ca procesul de împroprietărire să meargă în ritm de melc pentru o perioadă. În plus, la începutul anului, la sediul Prefecturii Dolj a ajuns şi o adresă semnată de ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, prin care acesta cerea tuturor autorităţilor implicate în operaţiunea de retrocedare a proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist să sisteze împroprietărirea cu terenuri de la staţiunile de cercetare, argumentând că administraţia centrală este în curs de promovare a Legii cercetării, care separă activitatea de cercetare de la staţiuni de producţie.

 

Retrocedări doar pe vechile amplasamente

 

Aceste aspecte au fost însă date uitării, având în vedere faptul că autorităţile au anunţat că vineri va avea loc prima şedinţă de validare a suprafeţelor solicitate de locuitorii din Şimnic, Gherceşti şi Craiova. Totuşi, Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor din cadrul prefecturii, a declarat că absolut toate retrocedările se vor face pe vechile amplasamente, adică terenuri vor primi doar cei care au făcut dovada că au deţinut suprafeţe la staţiune. „Au fost aprobate anexele de retrocedare pe Legea nr. 247/2005 şi s-a stabilit dreptul de proprietate, urmând ca la şedinţa de vineri să se facă delimitarea suprafeţelor validate la staţiune pentru Şimnic, Craiova şi Gherceşti. Şimnicul va primi 565 de hectare, Gherceşti – 360, iar Craiova – 70 de hectare“, a spus Marinescu, acesta precizând că suprafeţele solicitate au fost mult mai mari.

 

Solicitări pentru 1.500 de hectare

 

Cel puţin în cazul comunei Şimnic, delimitarea, adică stabilirea amplasamentului terenurilor retrocedate, se va face doar pentru jumătate din suprafeţele validate. Potrivit primăriţei din Şimnicu de Sus, Jeana Fulga, totalul solicitărilor făcute de cetăţenii din Şimnic în baza legilor funciare se ridică la 1.500 de hectare. „Eu, deocamdată, nu ştiu ce suprafaţă vom primi, dar sper să fie cât mai multe hectare, pentru că avem probleme foarte mari cu retrocedările“, a spus primăriţa.

Staţiunea de cercetare, care numără, în prezent, 52 de angajaţi, va rămâne cu mai puţin de jumătate din suprafaţa pe care o administrează, în condiţiile în care, după cum susţin responsabilii din Instituţia Prefectului, au fost retrocedate doar terenurile solicitate pe vechile amplasamente. Alte sute de hectare care au fost trecute la capitolul deficit de teren de localităţile din jurul staţiunii, dar mai ales de Craiova, aşteaptă să fie retrocedate către petenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII