10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOfertă oltenească la Salon de Turism

Ofertă oltenească la Salon de Turism

Destinaţiile de vacanţă din Oltenia şi produsele tradiţionale, de la costume populare, oale, icoane, până la vinuri şi mâncăruri, sunt câteva elemente prin care oltenii încearcă să convingă că au potenţial turistic.

 

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ este, începând de ieri, gazda primei ediţii a Salonului de Turism de la Craiova, care se va desfăşura în perioada 29-31 august. „Salonul este o iniţiativă a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Oltenia şi a Asociaţiei de Turism din Oltenia. Am dorit să reunim ce avem mai bun în judeţul Dolj şi în Oltenia“, a precizat Constantin Răducănoiu, preşedintele CCI Oltenia.

Acesta a precizat că evenimentul are rezonanţă internaţională prin participarea Camerelor de Comerţ din Vratza şi Vidin, care prezintă ocupaţiile şi produsele specifice zonei lor, dulciuri şi vinuri, dar şi informaţii despre destinaţiile turistice din Bulgaria.

 

Suveniruri şi hărţi turistice

 

De la salon nu lipseşte standul Ministerului Turismului, de unde cei interesaţi primesc suveniruri, hărţi turistice, pliante şi ghiduri de prezentare a tuturor regiunilor ţării, precum şi diverse informaţii despre cum să-şi petreacă o vacanţă de vis în România. „Oferim şi consultanţă pentru touroperatori“, a declarat Cornel Bunget, reprezentantul în regiune al Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT).

 

Consiliile judeţene prezintă arta şi tradiţia

 

La Salon au standuri şi consiliile judeţene din toate judeţele Olteniei. CJ Gorj prezintă produse tradiţionale specifice, axându-se pe turismul montan şi ecoturism. CJ Mehedinţi prezintă costume populare tradiţionale, oferte de sejururi, precum şi produse tradiţionale, pâine, brânzeturi, lut şi lemn, la vin putându-se face degustări. CJ Olt are o expoziţie cu vânzare de obiecte de ceramică neolitică (replici) de Vădăstra, precum şi o miniexpoziţie de costume tradiţionale stilizate.

CJ Vâlcea a organizat o expoziţie cu vânzare cu icoane pe sticlă şi lemn, podoabe ceramice şi de lemn, ţesături tradiţionale lucrate manual din fir natural, obiecte decorative din lut şi porţelan, toate produse de elevi şi instructori ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea.

 

„Am avut câteva sute de turişti“

 

CJ Dolj oferă o monografie în imagini a judeţului şi o prezentare a regiunii transfrontaliere Dolj – Vidin – Vratza – Montana.

În ajutorul lor vin standurile Primăriei Craiova, de unde vizitatorii îşi pot procura albume, pliante şi ghiduri ale oraşului, al Muzeului de Artă (cărţi şi DVD-uri cu ultimele expoziţii) şi al Muzeului Olteniei (expoziţie cu vânzare de costume tradiţionale, covoare olteneşti, ceramică oltenească, ştergare).

Nu lipsesc hotelurile şi pensiunile din Dolj (Hotel Parc, Casa David, Palatul RSR), nici firmele producătoare de vinuri (Domeniile Coroanei), de tricotaje lucrate manual (Kasiova), dar şi meşterii populari, producători de covoare tradiţionale olteneşti. De altfel, turiştii încep să fie din ce în ce mai atraşi de această artă tradiţională a producerii de covoare.

„De la începutul anului şi până în prezent, am avut câteva sute de turişti atât români, cât şi străini (germani, austrieci). Aceştia apreciază atelierul de covoare deoarece acest meşteşug reînvie“, a precizat Antoaneta Nadu, reprezentanta unei firme din Bechet.

 

Oferte de Revelion 2009

 

Vizitatorii îşi vor putea planifica vacanţa de iarnă încă de pe acum, fie interesându-se de zborurile de pe Aeroportul Internaţional Craiova (de unde se poate ajunge în 20 oraşe din Europa), prezent la Salon cu propriul stand, fie la agenţiile de turism. „Avem oferte speciale în ţară şi străinătate pentru septembrie – octombrie. În plus, există deja oferte pentru Revelion 2009“, a declarat Nuţi Nicola, sales manager la o agenţie de turism.

„Oltenia are locuri foarte frumoase“

Potenţialul turistic a fost evidenţiat şi de Mircea Dinescu. „Oltenia are locuri foarte frumoase. Se fac vinuri bune şi există mâncare bună şi un folclor extraordinar, drept pentru care independenţa de care vorbesc secuii ar trebui să fie obţinută de Oltenia“. Acesta i-a invitat pe vizitatori să deguste o delicioasă pastramă de raţă şi diverse sortimente de vin produse la Cetate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII