12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSIF Oltenia ţine Fordul în şah

SIF Oltenia ţine Fordul în şah

SIF Oltenia a scos subit la vânzare aproximativ 4.000.000 de acţiuni pe care le deţine la Automobile Craiova (ACSA), pentru a forţa mâna Ford să le cumpere de pe piaţa liberă, la preţul cerut de SIF. În acelaşi timp, de o lună şi jumătate, SIF 5 a cumpărat acţiuni la ACSA, pentru a le creşte valoarea de piaţă.

Surpriză colosală la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la sfârşitul săptămânii trecute, când SIF Oltenia a scos brusc la vânzare întreaga participaţie de 22% din acţiunile pe care le deţine la Automobile Craiova (ACSA), companie la care acţionari majoritari sunt americanii de la Ford. SIF cere potenţialilor investitori 39 de milioane de euro pentru acţiunile Automobile Craiova deţinute de societatea de investiţii, la un preţ mult mai mare decât cel al pieţei. Teoretic, oricine dispune de bani poate deveni acţionar, alături de Ford, la fabrica de automobile. După perfectarea contractului între statul român şi Ford, SIF deţinea la ACSA 4.179.557 de acţiuni, reprezentând 22,06% din titlurile companiei de autoturisme. În ultimele două luni, SIF Oltenia a cumpărat masiv de pe Bursă pachete mici de acţiuni, chiar de câteva mii pe zi (dar a cumpărat constant), astfel că au crescut cotaţiile companiei craiovene la BVB, cât şi participaţiile SIF Oltenia. Potrivit Societăţii de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Intercapital Invest, SIF deţinea la sfârşitul lunii iulie 22,16% din acţiunile ACSA, ceea ce înseamnă cu 0,1% mai mult decât luna precedentă. SIF cumpără de la acţionarii minoritari (5,5%), „cuponarii“ care, de teamă că titlurile lor nu vor mai valora nici cât o ceapă degerată, au dat fuga să le vândă.

 

SIF testează Ford prin intermediul Bursei

 

Societatea de Investiţii Financiare cu sediul în Bănie vinde pe Bursă (secţiunea Rasdaq) întregul pachet de peste patru milioane de acţiuni, scindat în două pachete mai mici la preţuri relativ asemănătoare, de 33 de lei pe acţiune, respectiv 33,1 lei. Ordinul de vânzare a fost introdus pe BVB joi, 21 august, dar până ieri la prânz nu se arătase nici un cumpărător interesat. Valoarea totală pe care o percepe SIF la preţul afişat este de aproximativ 39 de milioane de euro. Oficialii SIF recunosc faptul că scoaterea la vânzare a peste patru milioane de acţiuni ACSA este mai mult speculativă. „Prin această acţiune vrem să testăm piaţa, să vedem care este reacţia. S-a ajuns la preţul de 33 de lei pe acţiune după evaluările noastre şi din societate“, a precizat vicepreşedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu.

SIF a mai scăzut din preţul cerut pe aceste acţiuni, deoarece în urmă cu două luni solicita 50 de lei pe bucată. Ieri, la BVB, cotaţiile acţiunilor ACSA (simbol AUCS) erau de 25,2 lei, în urmă cu o săptămână atinseseră 28 de lei pe bucată, iar în urmă cu un an erau de 35,7 lei. În timp ce unii brokeri craioveni spun că vânzarea la preţul actual a celor două pachete care totalizează patru milioane de acţiuni ar fi în avantajul SIF-ului, alţii susţin că şi Ford ar avea de câştigat din tranzacţie, pentru că ar deţine controlul absolut la fosta Daewoo. „SIF Oltenia încearcă să obţină cel mai bun preţ prin tranzacţionarea pachetelor pe piaţa de capital, iar actualul preţ cerut este destul de bun pentru SIF“, a spus Cristinel Popescu, director SSIF Volt Invest Craiova. Alţi brokeri consideră că SIF doar testează piaţa. „Cred că acţiunile au fost scoase la vânzare doar să arate că sunt disponibile, să testeze reacţia Ford. Iar Ford decide dacă va cumpăra sau nu acţiunile de la SIF la preţul acesta, dar ar avea majoritate absolută“, consideră George Ciobanu, director al SSIF Invest Trust Craiova.

 

Ford a negociat cu SIF

 

Dacă nu vor fi ofertanţi pentru acţiunile ACSA scoase la vânzare de SIF, aceasta le va retrage de la vânzare, dar va rămâne ca acţionar minoritar în „ograda“ Ford. Conducerea SIF a precizat că s-a dat ordinul de vânzare pe piaţa liberă după ce mai multe runde de discuţii cu Ford au eşuat. „Este confidenţial preţul oferit de Ford pe acţiunile noastre. Am avut câteva discuţii cu ei, dar nu am ajuns la preţul cerut de SIF. Dacă pachetele de acţiuni nu se vor vinde, nu-i nici o problemă. Avem o anumită limită de preţ sub care nu vom coborî şi care este confidenţială“, a adăugat Ciurezu. Prin contractul de vânzare-cumpărare între Ford şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), aceasta din urmă se angaja să facă tot posibilul pentru a răscumpăra acţiunile de la SIF pentru Ford. Ulterior, negocierile SIF-ului cu AVAS şi schimburile de acţiuni propuse au căzut, iar AVAS a renunţat să mai facă pe intermediarul.

 

Bani puţini oferiţi de americani

 

Mişcările de pe piaţa de capital cu acţiunile ACSA au determinat o creştere a cotaţiilor în ultima perioadă, deşi în prima parte a anului scăzuseră vertiginos. Acţiunile ACSA au crescut cu 32% de la 1 iulie şi până acum, anunţă SSIF Intercapital Invest. În cazul în care Ford ar cumpăra la preţul actual cerut de SIF, atunci ar plăti pe 22% din acţiunile Automobile Craiova aproximativ 39 de milioane de euro. La început, Ford a plătit către statul român 57 de milioane de euro, pentru 13.716.000 de acţiuni. Ulterior, după ce Comisia Europeană a considerat că Ford a primit ajutoare de stat, compania a mai plătit 27 de milioane de euro, deci, în total, 84 de milioane de euro.

Ceea ce înseamnă 21,5 lei pe titlu. Suma totală plătită de americani este foarte apropiată de valoarea actuală de piaţă, de 25 de lei pe titlu. În urmă cu două luni, Ford anunţase că va plăti SIF-ului tot atât cât a plătit iniţial pe acţiunile ACSA către statul român, adică 15 lei pe acţiune, ceea ce este mult mai puţin decât preţul pieţei şi la jumătate din cât cere SIF Oltenia.

Surse din cadrul Ford România susţin că se menţine intenţia de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de SIF, dar în nici un caz compania nu oferă preţul cerut de vânzător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII