12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşterea salariilor obligă firmele să angajeze tineri fără experienţă

Creşterea salariilor obligă firmele să angajeze tineri fără experienţă

Firmele preferă să angajeze tineri între 18 şi 22 de ani, fără experienţă, din cauza salariilor care au urcat rapid în condiţiile în care oferta de slujbe a crescut de peste trei ori în primele şapte luni din 2008 faţă de perioada similară din 2007, susţin reprezentanţii agenţiilor de recrutare, citaţi de NewsIn.

Pe piaţa muncii se observă o schimbare radicală a preferinţelor angajatorilor, care aleg să atragă tinerii cu mai puţină experienţă ca să nu mai plătească salarii foarte mari, susţin specialiştii.

Oferta de locuri de muncă din sectorul vânzărilor şi cel al achiziţiilor sau aprovizionării pentru tinerii până în 23 de ani s-a dublat în primele şapte luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2007, acesta fiind cel mai mare ritm de creştere înregistrat de companiile de recrutare.

"Din cauza pretenţiilor salariale foarte mari ale tinerilor, firmele şi-au schimbat foarte mult politica şi caută mai nou persoane cu potenţial şi fără experienţă. Companiile economisesc astfel foarte mulţi bani şi câştigă acelaşi plus de valoare", a declarat, pentru NewsIn, directorul de marketing al Neogen, Constantin Ferseta.

El a explicat că un absolvent de facultate, fără experienţă, solicită la angajare între 400 şi 700 de euro în timp ce pretenţiile salariale ale unui tânăr cu aceleaşi studii dar cu experienţă de 1-2 ani sunt duble în cele mai multe cazuri.

Specialiştii susţin că pretenţiile financiare ale tinerilor sunt exagerate şi spun că, de cele mai multe ori, companiile angajatoare nu oferă mai mult de 30% din valoarea salariilor solicitate de aceştia. Alina Sterpu, specialist PR în cadrul companiei de recrutare Psihoselect, a precizat că pretenţiile salariale ale tinerilor care se angajează în vânzări au crescut cu aproape 100% în ultimul an.

De cealaltă parte, tinerii sunt din ce în ce mai interesaţi de conturarea unei anumite experienţe profesionale pe care să o poată menţiona în CV şi care să îi ajute atunci când vor opta pentru slujbe mai solicitante, dar şi mai bine plătite.

"Tinerii sunt interesaţi atât de politicile de motivare pe care le au companiile, cât şi de posibilităţile de dezvoltare profesională pe care acestea le pot oferi – un mare plus îl constituie trainingurile interne, cursurile oferite de companie şi posibilităţile de promovare", susţine consultantul de resurse umane al eJobs Laura Chilom.

Câştigul salarial mediu net al românilor a crescut cu 24,4% în intervalul iunie 2007-iunie 2008, până la 1.273 lei (348 euro), potrivit Institutului Naţional de Statistică. Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.738 lei (475 euro) în iunie, cu 2% mai mare decât în luna precedentă.

În iunie, cele mai mari lefuri nete s-au plătit în sectoarele de intermedieri financiare (3.220 lei, 881 euro), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (689 lei, 188 euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS